Zbog mržnje prema Srbima izazvala veliki požar

0
810

Zadarsko opštinsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv neimenovane dvadesetpetogodišnjakinje koja je u avgustu upaljačem izazvala požar u mjestu Brgud, kod Benkovca, motivisana činjenicom da tamo živi većinsko srpsko stanovništvo.

U tom požaru je izgorjelo 2.500 hektara vinograda, maslinjaka, voćnjaka, te hrastove i borove šume, ali i privredni objekti, drveni željeznički pragovi, kao i drveni stubovi elektromreže.

Požar se proširio i preko auto-puta A1, pa je dionica od Benkovca do Pirovca devet časova bila zatvorena za sobraćaj, kao i državni put D-27, a 22. avgusta je zbog opasnosti bio evakuisan dio mještana Kolarne i Pristega.

Optužena je, kako se navodi, Srbe smatrala odgovornim za paljenje njene kuće u obližnjem mjestu Lisičiću tokom posljednjeg rata.

Prema tužilaštvu, ona je u “neuračunljivom stanju zbog kojeg nije mogla da shvati značenje svog djelovanja niti da upravlja svojim postupcima” upaljačem zapalila suvu travnatu površinu, a požar se nošen jakim vjetrom proširio dalje prema Lisičiću, Lepurima, Kožlovcu i Bulićima.

Požar je ugašen 24. avgusta, podsjećaju hrvatski mediji.

Protiv optužene je predloženo produženje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi u neuračunljivom stanju mogla da ponovi ili počini još teže krivično djelo.

Tokom ljetnjih požara u Hrvatskoj Srbi su na društvenim mrežama bili prozivani kao uzročnici i “piromani”, uprkos upozorenjima vatrogasnih službi da za takve optužbe nema dokaza, jer 90 odsto požara nije bilo moguće rasvijetliti.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here