Zbog mržnje prema Srbima izazvala veliki požar

0
1078

Zadarsko opštinsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv neimenovane dvadesetpetogodišnjakinje koja je u avgustu upaljačem izazvala požar u mjestu Brgud, kod Benkovca, motivisana činjenicom da tamo živi većinsko srpsko stanovništvo.

U tom požaru je izgorjelo 2.500 hektara vinograda, maslinjaka, voćnjaka, te hrastove i borove šume, ali i privredni objekti, drveni željeznički pragovi, kao i drveni stubovi elektromreže.

Požar se proširio i preko auto-puta A1, pa je dionica od Benkovca do Pirovca devet časova bila zatvorena za sobraćaj, kao i državni put D-27, a 22. avgusta je zbog opasnosti bio evakuisan dio mještana Kolarne i Pristega.

Optužena je, kako se navodi, Srbe smatrala odgovornim za paljenje njene kuće u obližnjem mjestu Lisičiću tokom posljednjeg rata.

Prema tužilaštvu, ona je u “neuračunljivom stanju zbog kojeg nije mogla da shvati značenje svog djelovanja niti da upravlja svojim postupcima” upaljačem zapalila suvu travnatu površinu, a požar se nošen jakim vjetrom proširio dalje prema Lisičiću, Lepurima, Kožlovcu i Bulićima.

Požar je ugašen 24. avgusta, podsjećaju hrvatski mediji.

Protiv optužene je predloženo produženje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi u neuračunljivom stanju mogla da ponovi ili počini još teže krivično djelo.

Tokom ljetnjih požara u Hrvatskoj Srbi su na društvenim mrežama bili prozivani kao uzročnici i “piromani”, uprkos upozorenjima vatrogasnih službi da za takve optužbe nema dokaza, jer 90 odsto požara nije bilo moguće rasvijetliti.

(Srna)

PODIJELI