Zbog snijega vanredna situacija u nekoliko opština u Srbiji

0
245

BEOGRAD – Situacija u zapadnoj Srbiji polako se normalizuje, vlažan i mokar snijeg bez struje je ostavio više hiljada potrošača, a vanredna situacija proglašena je u Ivanjici, Novoj Varoši, Lučanima, Ljuboviji i Kruplju.

Zimske službe čiste saobraćajnice po prioritetima i svi glavni pravci su prohodni, prenosi RTS.

Sela u Pocerini dobila su struju – kvarovi na dalekovodima su popravljeni, kao i preostali radovi na niskonaponskoj mreži kako bi struja stigla do svakog domaćinstva u zabačenim zaseocima u ovoj regiji.

Bez struje više od 24 sata bilo je 2.300 domaćinstava u devet sela šabačkog kraja.

Broj korisnika bez napajanja električnom energijom je dodatno smanjen u odnosu na prethodni presek i trenutno iznosi oko 28.000, što je oko 0,78 odsto ukupnog broja korisnika distributivnog sistema, saopštila je “Elektrodistribucija Srbije”.

Time je broj kvarova, u odnosu na prethodni presjek, praktično prepolovljen. Posao na otklanjanju kvarova biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbijeđeno potpuno redovno snabdijevanje električnom energijom.

“Sve raspoložive ekipe `Elektrodistribucije Srbije` nastavile su intenzivne aktivnosti na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanijelo veliku štetu distributivnoj mreži širom Srbije”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se apeluje na nadležne za održavanje lokalnih, prije svega planinskih puteva, da što prije očiste preostale pravce koji su još pod snijegom, kako bi elektromonterima bilo omogućeno da se probiju do mjesta kvara i otklone preostale kvarove.

Opštinski štab u Krupnju proglasio je vanrednu situaciju na cijelom području opštine, navodi se na sajtu opštine.

Vanredna situacija se proglašava zbog obilnih snježnih padavina i sprovođenja operativnih mjera zaštite i spasavanja.

Osnovne i srednje škole neće raditi tri dana, a prvi radni dan je 16. decembar.

SRNA

PODIJELI