Žena iz Bjelovara osuđenja jer je po selu tračala svoje komšije

0
389

‘Marica nas je klevetala po mjestu i pričala ljudima da jedemo pseću hranu!’

U bizarnom sudskom procesu koji se vodio na Opštinskom sudu u Bjelovaru jedna je žena (56) iz malenog naselja u sastavu Grada Garešnice, inače penzionerka koja prima penziju u iznosu od 1516 kuna, osuđena zbog teškog sramoćenja svojih komšija. Kako je juče prvi objavio portal Podravski.hr, sud ju je osudio na uvjetnu novčanu kaznu u iznosu od 5 hiljada kuna koja se neće izvršiti ako optužena u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.

Tužitelji Ivan i Đurđica, koji žive u Njemačkoj, tužbu protiv svoje komšinice Marice, s kojom već duže imaju narušene međuljudske odnose zbog neriješenih imovinskopravnih pitanja, podnijeli su krajem marta 2013. godine.

U tužbi su naveli da su ih krajem 2012. godine, kad su se vratili kući iz Njemačke,komšije i rodbina obavijestili da ih njihova komšinica kleveće po mjestu i o njima priča ružne stvari. U sklopu sudskog procesa sud je saslušao sedam svjedoka i obavio brojne druge dokazne radnje te utvrdio da njihova tužba ima osnova.

U sklopu suđenja svjedoci su potvrdili da je Marica u jednom navratu u avgustu 2012. godine pred njihovim komšijama i poznanicima izjavila da su Ivan i Đurđica prolupali, da su bijeda i da ne znaju što rade te da je nekoliko mjeseci kasnije, u okotbru iste godine, u jednoj trgovini Marica za njih izjavila da su sve izgubili i da nemaju više šta raditi u Hrvatskoj i da se mogu pokupiti i ići živjeti sa djecom u Njemačku.

Supružnici su takođe utvrdili i da su početkom 2013. godine Maricu sreli u jednoj prodavnici u trenutku kad su kupovali hranu za psa te da je ona pri izlasku iz trgovine pred dvije žene i jednim muškarcem prstom pokazala na njih i govorila da su ljudi koji jedu pseću hranu.

Utvrdili su da nakon tih uvreda i kleveta više ne mogu ići u spomenutu prodavnicu jer ih je stid. Dodali su i da se, zbog svega što je Marica govorila o njima, osjećaju poniženo i potišteno te da ih svaki put kad dođu u Hrvatskoj prijatelji i poznanici ispituju što se to dešava s njima i s Maricom, a zbog čega ih je također stid.

ODJEDNOM ZAŠUTJELA

Optužena Marica u svojoj je obrani navela da se ne smatra krivom te je navela da nikada nije rekla to za što je tužitelji optužuju jer te riječi nema u svom rječniku i da ih ne govori nikome, pa čak ni životinjama. Tvrdi da su se slučajevi o kojima su svjedočili svjedoci zaista dogodili, ali da su svjedoci krivo prenijeli šta je ona i na koji način govorila o tužiteljima.

Tu je međutim stala i nije željela dalje iznositi svoju obranu, odnosno odgovarati ni na čija pitanja, pa tako ni na pitanja svog advokata.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here