Živorad proslavio 100. rođendan: Fiskultura, pijaca, šetnja i sunčanje

0
646

Beograđanin Živorad Marković napunio je danas 100 godina. Poručuje da za dug život nema recepta, a mladima da budu disciplinovani, da rade i da sa svojim radom lijepo žive.
Puna trpeza slatkiša i đakonija u domu Živorada Markovića za njegov 100. rođendan. A on priznaje da ga dobar apetit i dalje drži i da voli da jede slatkiše, kako nekada tako i sada.

Za dug život kaže da nema recept, normalno je živio, nikada nije mislio na godine, kod ljekara ne ide, radio je, ali se i odmarao i družio. Ipak, nije pušio niti pio alkohol, prenosi N1.

Godine ga ne sprečavaju da i dalje vodi aktivan život i bude u pokretu.

– Izjutra obavim fiskulturne radnje, ručne proste vježbe. Onda u 10 sati obično izlazim i pravim krugove, otprilike nekada prođem pet mjesnih zajednica, nekada tri, nekada dvije. Ljeti kada je lijepo vrijeme i uveče izađem sat i po, dva sata. Uvijek sam u hodu. Idem na pijacu, idem u prodavnice, kupujem, nosim i to dobro nosim – opisuje slavljenik svoj dan.

Kao što ne odustaje od slatkiša, tako ne odustaje ni od sunčanja.

– Mislim da mi je sunce mnogo doprinijelo ovim godinama, ja po pet sati mogu da ležim na suncu. Ne mogu da vam pokažem – crn sam. Do prije dvije godine odlazio sam u komšiluk na Bežanijskoj kosi od 10 do 3 sata na suncu, poslije se malo tuširam i izađem da malo prošetam. Tamo uglavnom ležim i malo trčkaram. Svaki put potrčim, par stotina metara – otkrio nam je Marković.

Kaže da društvo vršnjaka više nema, i da je od 24 kolege koji su se 1970. uselili u zgradu, on ostao jedini.

– Na ulazu nemam nijednog muškog partnera. Ja sam jedini od 24 koji smo se uselili negdje novembra, decembra 1970. godine. Ja sam jedini ostao, a ima šest žena, ondašnjih supruga – kaže Marković.

Govoreći o životu nekada i sad, kaže da je velika razlika i to vidi po svojim unukama, koje rade po cijeli dan i zauzete su, bez vremena za odmor.

Unuka Anđelka nedavno ga je provozala po Beogradu da vidi šta se sve u njemu promijenilo.

– Ovaj Beograd na vodi sam vidio, sviđa mi se ona staza pored rijeke, ali one zgrade baš nikako. Meni se mnogo više sviđa Novi Beograd, ima vazduha, ima svega – ocjenjuje Živorad. Posjetio je i Trg Republike, ali ga nije vidio jer su majstori, kako kaže, u nedjelju raskopavali ono što su prethodno uradili.

I za kraj, poručuje da ne zna dokle će da živi, niti ga interesuje, a mladima poručuje da budu disciplinovani, da rade, da budu mirni, tolerantni, da se druže i da lijepo žive.

– Da rade i sa radom da lijepo žive – ističe ovaj stogodišnjak.

(N1)

PODIJELI