Zurof: Sedlarov film o Jasenovcu je apsolutna glupost i uvreda za žrtve

0
373

Direktor Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof izjavio je danas da će tačan broj žrtava u Jasenovcu biti poznat tek pošto međunarodna komisija obavi istraživanja, ukazavši da je film režisera Jakova Sedlara, u kojem se govori da u tom ustaškom logoru gotovo niko nije ubijen – apsolutna glupost.

– U komunističkom periodu govorilo se da je bilo 700.000 žrtava u Jasenovcu, što je očigledno preuveličan broj, a Hrvati su pokušali da ga minimiziraju i rekli su da ih je bilo 50.000 – rekao je Zurof na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je, upitan da li je sada poznato koliko je ljudi stradalo u Jasenovcu, odgovorio da niko ne zna tačan broj žrtava u tom logoru.

Zurof je napomenuo i da tačan broj neće biti poznat sve dok međunarodna komisija stručnjaka ne obavi istraživanja.

– Ja procjenjujem da je to oko 100.000. Poznato je oko 83.000 imena, a mislim da je broj svakako veći. Nema sumnje da je broj od 50.000 u Hrvatskoj previše umanjen – rekao je Zurof.

On je upozorio i na filmove o toj tematici poput, kako je naveo, ostvarenja hrvatskog režisera Jakova Sedlara u kojem se govori da “niko ili skoro niko nije ubijen u Jasenovcu”.

– To je apsolutna glupost i uvreda za žrtve Jasenovca i zataškavanje ustaških zločina – rekao je Zurof.

Foto: Arhiva/RAS Srbija

Zurof je napomenuo i da se tokom komunističkog perioda govorilo da je u logoru Aušvic stradalo četiri miliona ljudi, a da je poslije pada komunizma donesen zaključak da je u tom logoru bilo 1,3 miliona žrtava.

On je naveo da je među žrtvama tog logora smrti bilo 1,1 milion Jevreja i da je to tačan broj.

Zurof je rekao i da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas obavijestio da će izgradnja memorijalnog centra “Staro sajmište” u Beogradu ući u zakonsku proceduru, odnosno da će zakon o tome u novembru biti u Skupštini Srbije.

On je dodao i da će i jevrejska zajednica učestvovati u izgradnji tog memorijalnog centra, na mjestu gdje je tokom Drugog svjetskog rata bio koncentracioni logor u kojem su stradali Jevreji, Srbi i Romi.

Zurof je izrazio očekivanje i da će, uz posredovanje Vučića, nesuglasice u beogradskoj jevrejskoj opštini biti prevaziđene.

PODIJELI