Zurof zgrožen izjavom Grabar-Kitarović, ona mu odgovorila da nameće kolektivnu stigmu Hrvatskoj

0
306
Direktor jerusalimskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof poslao je pismo predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović u kojem navodi da je zgrožen njenim izjavama tokom posjete Argentini, kada je poručila da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u tu zemlju.

Zurof je u pismu naveo da je, ukoliko je tačna ta izjava koju je objavio portal “Index”, Kitarovićeva očigledno ponosna i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića…koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu.

On je ocijenio da je takva izjava prikrivanje zločina ustaškog režima u NDH, objavio je hrvatski portal “24 sata”.

“Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega”, napisao je Zurof.

Kitarovićeva je u odgovoru Zurofu navela da odbacuje “njegova promašena tumačenja njene izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima”, ocjenjujući da “samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika”.

“Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu”, poručila je Kitarovićeva Zurofu.

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović nazvala je ustaške bjegunce koji su takozvanim “pacovskim kanalima” bježali za Argentinu nakon sloma fašističke Nezavisne Države Hrvatske – “Hrvatima koji su našli sobodu”.

Kitarovićeva je tokom posjete Argentini poručila da su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodu hrvatskog naroda i domovine”.

srna
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here