ŠVAJCARSKA MORA RUŠITI FRANAK, NOVE BRIGE PO DUŽNICIMA U ŠVAJCARCIMA

ŠVAJCARSKA MORA RUŠITI FRANAK, NOVE BRIGE PO DUŽNICIMA U ŠVAJCARCIMA

SHARE
 

Svjetska finansijska tržišta spremaju se za novi šok koji bi mogao da izazove franak, sličan onom od 25. januara ove godine kada su u još veće brige gurnuti svi dužnici u švajcarcima.

 

Švajcarska narodna banka razmišlja o novoj intervenciji na tržištu kako bi se zaustavio rast franka, koji švajcarske proizvode čini sve skupljim na izvoznim tržištima. Stoga je izvoz u prvom tromjesečju ove godine pao za 2,6 odsto, a Švajcarska je, po svemu sudeći, ušla u recesiju. Naime, u prvom kvartalu ove godine švajcarski BDP je pao za 0,2 odsto, a svi podaci govore da je minus zabilježen i u drugom kvartalu.

Time je Švajcarska ušla u tehničku recesiju koja je po definiciji određena kada BDP uzastopno padne dva kvartala. Podsjetimo, švajcarski guverner Tomas Džordan objavio je sredinom januara ove godine da više neće braniti kurs franka u odnosu na evro – godinama je SNV držala odnos evro – franak 1,2:1.

Iz švajcarske industrije upozoravaju da je jak franak ugrozio 30.000 radnih mjesta, a narodna banka u prvih šest mjeseci zbog prejake valute izgubila 50,1 milijardu franaka (47,4 milijardi evra). Čini se da je sazrelo vrijeme za novu intervenciju za slabljenje franka.

“Ako bude potrebno zbog novčano-političke situacije, spremni smo da intervenišemo. Jasan signal za to dali smo poslije objave referenduma u Grčkoj, kada smo zabilježili sve veće prilive u sigurnu luku za novac – švajcarski franak”, rekao je Fric Curbrig, potpredsjednik direktorijuma Švajcarske narodne banke.

U kriznim situacijama ljudi se tradicionalno okreću zlatu, dolaru i najviše švajcarskoj valuti. Investitori su u posljednje vrijeme okrenuli leđa zlatu tako da je ono na sve manjoj cijeni, a ulaganja u dolar i franak i dalje rastu.

Posljedica toga je da je franak “jako precijenjen”. Vlada je fiksirala kurs franka za dužnike, ali samo na godinu dana i ta mjera ističe u februaru. Do tada spas za dužnike može biti samo slabljenje franka kroz intervenciju narodne banke. Tome u prilog idu i parlamentarni izbori, koji su raspisani za 18. oktobar ove godine.

Precijenjeni kurs franka koji ugrožava privredu biće glavna predizborna tema  agencije

Nema komentara

KOMENTARIŠI