Преминуо градитељ кућице на Дрини

0
2312

Милија Мандић Гљива, градитељ чувене кућице на Дрини код Бајине Баште, преминуо је изненада у петак у 65. години.

Кућица на Дрини, симбол Мандићеве младости, постала је и симбол тог краја Србије, а широм свијета је постала позната 2012. године када је била мотив побједничке фотографије мјесеца на сајту „Националне географије”.

Кућица је саграђена 1968. године, када је група дјечака из Бајине Баште, међу којима је био и Милија, ријешила да направи нешто на грубој стијени која им је служила за предах током пливања у брзој Дрини. Са десне обале пренијели су даске од срушене шупе, које је већ сљедеће године однијела бујица.

Истог љета Милија, тада 17-годишњак, и друштво су направили кућицу. Чамцима и кајацима превозили су лакше елементе, а оне веће спуштали су у ријеку километрима узводно, па их хватали код стијене.

Дрина је током протеклих пет деценија седам пута рушила кућицу, а она је сваки пут враћана на хридину захваљујући Мандићевом ентузијазму.

Мјештани Бајине Баште кажу да је Милија говорио да је кућица и свачија и ничија. Причао је да му је драго што је хрид насред ријеке, баш у брзацима који Дрину дијеле на “српску и босанску страну”.

PODIJELI