Црна Гора продаје “Котор” и “Пулу”

0
611

Црногорска влада одлучила је да се из морнарице Војске Црне Горе повуку два највећа пловила – патролни брод “Котор” (П-33) и његов близанац “Пула” (П-34) и понуде на продају. Приход од њихове продаје биће усмерен за набавку новог наоружања и опреме.

Министарство одбране задужено је да изврши процену и одреди почетне цене за бродове и резервне делове за та пловила који су у морнаричким складиштима, као и да спроведе поступак њихове продаје, преносе Вијести.

Будући да је реч о продаји још употребљиве и перспективне војне технике, Министарство одбране ће новог власника за најјаче и највеће бродове црногорске морнарице тражити на тзв. поверљивим тендерима који носе ознаку тајности “интерно”.

До сада је више држава исказивало интересовање да купи ова два брода, која су технички у добром стању, и да их након модернизације наоружања и електронике уврсте у састав својих ратних морнарица. Међу интересентима били су Пакистан, Турска, Бангладеш, Израел…

Како се наводи у Информацији о решавању статуса патролних бродова П-33 и П-34, они су превелики, прескупи и прекомпликовани за употребу у морнарици црногорске војске која ни са кадровског становишта више не може опслуживати тако комплексне ратне бродове који су крајем осамдесетих година прошлог века направљени да буду окосница ударних поморских снага флоте некадашње Југословенске ратне морнарице.

У том документу стоји да “највећи проблем у одржавању ових бродова представља непостојање специјализованих ремонтних установа или фирми у Црној Гори које имају капацитете за одржавање и ремонт бродских оружних система и система за управљање ватром, што значајно већ дужи период утиче на исправност, поузданост и употребу ових система”.

“Котор” (П-33) и његов близанац “Пула” (сада П-34) били су највећи и најмоћнији ратни бродови некадашње Југословенске ратне морнарице. Ове две ракетне фрегате грађене су 1986. и 1988. године. Бродови су дугачки 92 и широки 11,7 метара.

PODIJELI