Vučić i Grabar Kitarović u Vukovaru

0
1423

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastaće se u ponedjeljak, 20. juna u Dalju i Vukovaru u Hrvatskoj, saznaju “Večernje novosti”.

Planirano je da Vučić i Kitarovićeva obiđu rodnu kuću čuvenog naučnika Milutina Milankovića u Dalju, gdje će položiti vijence, a predviđena je i zajednička posjeta Vukovaru.

Ovaj iznenadni susret, navodi list, trebalo bi da otvori novu stranicu u odnosima dvije zemlje i da pokaže da su i Srbija i Hrvatska spremne da prevaziđu nesuglasice iz prošlosti, zbog kojih je saradnja u posljednjih nekoliko mjeseci spuštena na veoma nizak nivo.

Detalji susreta dvoje zvaničnika još se dogovaraju, a prema informacijama lista, postoji mogućnost da Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić, nakon obilaska Dalja i Vukovara, istog dana helikopterom dođu i u Vojvodinu.

Sastanak se organizuje nakon nedavne hrvatske blokade evropskog puta Srbije, pa se iz Zagreba očekuje poruka da će Srbija ubuduće moći da računa na podršku susjeda.

Zajednički stav biće da dvije države imaju mnogo više onoga što ih povezuje, nego što ih razdvaja.

Očekuje se da će tokom susreta biti pokrenuta i pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, ali i zaštita srpske i hrvatske manjine.

Izvori lista tvrde da je Kolinda Grabar Kitarović preuzela inicijativu otopljavanja odnosa sa Beogradom, jer je dosadašnja hrvatska vlada radila upravo suprotno, povlačeći poteze, pogotovo na međunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali.

To se prije svega odnosi na pokušaje blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, ali i zapaljive izjave oko lidera radikala Vojislava Šešelja.

Vučić je prisustvovao inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović u februaru 2015. godine, a njihov posljednji susret bio je u martu ove godine, kada su razgovarali na marginama međunarodnog samita u Mostaru.

Više puta pominjala se mogućnost zvanične posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu, ali je sve odgađano zbog unutrašnjopolitičke situacije u Hrvatskoj i održavanja vanrednih izbora.

PODIJELI