Formiraćemo vojsku Kosova

0
825
Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da niko neće moći da spriječi formiranje Oružanih snaga Kosova i da se sada vode pojedinačni razgovori sa onima koji su izrazili namjeru da napuste Bezbjednosne snage (BSK) o tome da se oni vrate.

“Bezbjednosne snage Kosova biće multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Biće odbrambena vojska kojoj će cilj takođe biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. One šalju poruku mira i ni pod kojim uslovima neće biti pretnja”, kazao je Tači u intervjuu za “Radio Slobodna Evropa”.

Jedan broj srpskih pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova iz gnjilanskog regiona prošle nedjelje je podnio zahtjeve za napuštanje BSK. Pojavile su se tvrdnje da su oni to uradili zbog prijetnji i pritisaka iz Srbije, ali su beogradske vlasti u međuvremenu to negirale.

Predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je da BSK vodi unutrašnje razgovore sa srpskim pripadnicima o mogućnosti njihovog povratka i sprečavanju te, kako kaže, neprihvatljive pojave koja ne pomaže ojačavanju i daljem razvoju BSK i transformacije u Oružne snage Kosova.

“Mogu da kažem da niko ni na Kosovu, ni van Kosova neće moći da spriječi pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao”, kazao je Tači i dodao da ne želi da komentariše izjave koje govore o krvoproliću i ratu jer je vrijeme “za pružanje ruke, a ne za gledanje kroz cijev”.

Kako je istakao, o izlasku Srba iz BSK-a informisane su korektno i detaljno međunarodne vlasti.

Tači je rekao da Kosovo želi dobrosusjedske odnose i postizanje konačnog sporazuma u Briselskom dijalogu koji bi pomogao objema stranama.

On je naglasio da “nijedno mišljenje ili pretenzija da se vetom spriječi formiranje Oružanih snaga Kosova neće uspjeti”.

PODIJELI