Ako Priština želi Sandžak, onda Grčka može da traži Carigrad, a Arapi Španiju: Kosovski problem bi mogao da otvori Pandorinu kutiju

0
785

Ako bi se taj princip primenio, nijedna granica na svetu ne bi ostala na svom mestu – izjavio je Rasim Ljajić

Srbija Albanija Kosovo

Paralelno sa pripremama za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, u javnosti su se pojavile izjave pojedinih kosovskih zvaničnika o oduzimanju delova srpske teritorije, poput Tačijevog savetnika, Redžepa Hotija, koji je govorio o oduzimanju juga Srbije i Sulejmana Ugljanina o nezavisnosti Sandžaka. Da li bi ih trebalo ozbiljno shvatiti i koliko su ovakve izjave opasne, govorio je potpredsednik Vlade u intervjuu datom Sputnjiku.

Tači spreman da položi račune Haradinaju o dijalogu sa Beogradom

Hotijeva izjava je čista budalaština i to stvarno ne vredi ni komentarisati, jer ako bi se taj princip primenio, nijedna granica na svetu ne bi ostala na svom mestu. Šta to znači: da Grčka traži Carigrad, da Arapi traže Španiju koja je do 1442. bila arapska? To su gluposti. A interes Sandžaka jeste da se Srbija razvija, da se ekonomski oporavlja, da Srbija socijalno poboljšava svoju strukturu. Ono što je problem Sandžaka, danas je manje-više identično sa problemima drugih regiona, opština u Srbiji – ekonomija, infrastruktura, socijala – rekao je Ljajić.

On je objasnio da su devedesetih godina postojali međuetnički problemi koje je država objektivno podsticala i pravila u Sandžaku zbog represije koju je vršila.

Ova Srbija nije ista kao Srbija devedesetih godina. Naravno, ne znači da su svi problemi rešeni. Ne možete nepravdu pravljenu decenijama ispraviti za tri-četiri godine. Važno da postoji spremnost i namera – zaključio je.

Komentarišući političku težinu Sulejmana Ugljanina, Ljajić je podsetio da su  na svim izborima do sada od 2008. godine oni dobijali većinu i podsetio da su bili jedina stranka koja je 2014. dobila na lokalnim izborima većinu i srpskih i bošnjačkih glasova u Novom Pazaru, što dovoljno govori šta građani Sandžaka žele.

Žele da imaju miran život, da se njihova situacija popravlja korak po korak, da radimo na razvoju infrastrukture, da radimo na većoj integraciji bošnjačke zajednice. Čini mi se da je taj proces integracije možda i najviše uspeo upravo kod bošnjačke zajednice zahvaljujući modelu koji smo hteli da pokažemo da je moguć na Balkanu, a to je da istovremeno možete da budete lojalni državi u kojoj živite i naciji kojoj pripadate. Verujem da su ljudi glasali upravo za takvu politiku.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je Beograd je adresa za probleme koji treba da se rešavaju i institucije ove zemlje, a na kraju zaključio kako bi internacionalizacija problema samo dovela do novih problema.

(Telegraf.rs/Sputnjk)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here