Amerikanac stiže da prijeti sankcijama?

0
382

U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, zaduženom za primjenu sankcija prema ruskom bezbjednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju, pišu Novosti.

Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svjesno upustili u “značajnu razmjenu” sa vojnim i obavještajnoim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namjenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati.

Među “zabranjenim” firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavkljala vojnu opremu, piše list.

Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao “pancir” i proizvođač aviona “MiG”, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavlja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na “crnoj listi” je i kompanija “Ruski helikopter”, pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje je Srbija kupila, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je Srbija naručila, navode Novosti.

tanjug

PODIJELI