Bećković: Ne znam šta bi Srbi branili, ako ne svoje hramove

0
547
Akademik Matija Bećković rekao je da ne razumije šta bi Srbi branili u Crnoj Gori, ako ne svoje hramove, te da u toj zemlji nema nijednog hrama u kojem nisu Nemanja i Sveti Sava.

Bećković je rekao da je važno da se odbrane svetinje, koje su napadane i ranije, te dodao da nije prvi put da se nasrće na manastir Ostrog.

“Ali, Ostrog je precizna vaga. U narodnom predanju se kaže i veruje da kada je stanje redovno u državi, onda ćivot Svetog Vasilija ne može da se pomeri. Pokušavali su da ga podignu, ali nisu mogli. Ali, kada je neredovno stanje, ćivot je lagan kao perce i može ga odneti i dete. Tako se taj ćivot sklanja i Sveti Vasilije štiti svoj narod”, naveo je Bećković.

On je rekao da nije bezazleno što je (umirovljeni zahumsko-hercegovački) Njegovo preosveštenstvo vladika Atanasije rekao da, ako Crnogorci ovako nastave, onda će Hercegovci svog sveca vratiti odakle je i došao – u Mrkonjić i Tvrdoš (u Hercegovini).

Bećković, kome je prošle godine bio zabranjen ulaz u Crnu Goru, rekao je da nije mogao predvidjeti šta će se dogoditij jer je u njegovoj pameti član zakonika knjaza Danila u kojem piše da je Crna Gora otvorena.

“Ali nije otvorena za Srbe. Nisam primetio da su nekom drugom zabranili, jer se to odnosilo isključivo na profesore Univerziteta u Beogradu i jednog pesnika”, rekao je Bećković za RTS.

Komentarišući izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o prelasku crkvene imovine u ruke države, Bećković je rekao da ovako nešto nije mogao ni da predvidi prošle godine kada mu je bio onemogućen ulaz u Crnu Goru.

On je dodao da ga je “malo sramota da kaže da ima i crnogorsko državljanstvo”.

Na pitanje šta je narod u Crnoj Gori spreman da uradi kako bi odbranio svetinje, Bećković ironično kaže da će “morati da ih preimenuje”.

“Moraće da ih preimenuju, od Savine na moru do Savinog izvora na vrhu Durmitora. Ne znam kako će Savine vode i Savina Počivala i Savini izvori biti preimenovani”, rekao je Bećković.

On je rekao da je Crna Gora ukrašena srpskim svetinjama, naročito Boka, te da nema “nijednog brda koje nije zakrovljeno nekim hramom i nijednog hrama u kome nisu Nemanja i Sveti Sava”.

“Ja ne razumem šta bi Srbi branili, ako ne svoje hramove. I kako je moguće da oni budu jedini narod koji nema svoju crkvu”, naveo je Bećković.

On ističe da su se u Crnoj Gori podijelili na Crnogorce i Srbe, tako da NJegoš, Janko Vukotić, Gavrilo Dožić i Amfilohije Radović nisu Crnogorci.

On je podsjetio da je (bivši jugoslovenski političar) Milovan Đilas u jednom govoru poslije rata rekao da niko nije uspio u Crnoj Gori da uradi dvije stvari – da odvoji Crnu Goru od Rusije i Srbije, ali da nije pogodio, jer se u naše vrijeme Crna Gora odvojila i od jednih i od drugih.

“Rusiji je uvela sankcije, a Srbiji samo što nije objavila rat”, naveo je Bećković.

Komentarišući uvođene u Crnoj Gori pojedinih slova u azbuku, ako i izbacivanje iz lektire Desanke Maksimović, Alekse Šantića i durgih srpskih pisaca, Bećković je rekao da je očekivao da će novine da uvode unaprijed, a ne unazad.

“Očekivao sam da neće prevoditi na crnogorski već napisane knjige, već da će pokušati da napišu nešto na crnogorskom. Oni su prevodili “Gorski vijenac” na crnogorski, pa sam morao da napišem stihove: Da je Njegoš znao crnogorski, kako li bi tek onda napisao “Gorski vijenac”, kad ga je na srpskom napisao ovako”, rekao je Bećković.

PODIJELI