Bez dogovora Slovenije i Hrvatske o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada

0
240
Slovenija i Hrvatska nisu uspjele doći do dogovora o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”na lokaciji Vrbina.

Iz Novog Grada poručuju, krajnje vrijeme je da se formira stručni tim i pripremi tužbe protiv Hrvatske. U Hrvatskoj razum nije preovladao, ne odustaju od zamisli da otpad istresu u dvorište Novljana.

Ovo dopustiti nećemo, jasno poručuje, prvi čovjek Novog Grada Miroslav Drljača.

“Ono što mi moramo raditi da istrajemo na tome. Ja jedini put vidim u tužbi BiH pred međunarodnom sudom jer je tako definisano konvencijama koje su obje države potpisale. Nama ne trebaju neki posebni dokazi, dovoljno je da te dokumente, taj nacionalni program i strategiju uzmemo kao mjerodavnu jer zaista tamo ima stvari koje su dovoljno teške i dokazuju da Hrvatska uopšte nije imala namjeru da objektivno nađe lokaciju koja je najpovoljnija “, kaže Drljača.

Razočaranjima, čini se, nema kraja. Stiže i reakcija na izjavu hrvatskog ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića, koji je na napomenu da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode “Una”, rekao da u “Dvoru nije park prirode”.

Iz “Grin tima” kažu, takvim ljudima nije mjesto na takvim pozicijama. Od borbe, tvrde, neće odustati.

“Zanimljivo u tom svemu je izjava gospodina Ćorića gdje kaže da ga uopšte ne zanima zaštićeno područje odnosno Park prirode “Una”, što je krajnje skandalozno. Ako mi budemo dosljedni i istrajni u ovom što radimo bez ozbira na današnje izjave i stavove Tomislava Ćorićam, mislim da je ovaj problem biti riješen”, kaže Mario Crnković, predsjednik Udruženja “Grin tim” Novi Grad.

Ovdje je stav svih u BiH jedinstven. Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić kaže, izborom Trgovske gore, u pitanje bi se dovelo zdravlje ljudi u ovom području. Ako do toga dođe, poručuje Zvizdić, nije isključena mogućnost međunarodne arbitraže.

“Sasvim sigurno da ćemo ako budemo dovedeni u tu situaciju, iskoristiti ono što nam pružaju odredbe međunarodnih konvencija i vjerovatno pokrenuti međunarodni spor ili arbitražu ako se u konačnici odabere Trgovska gora kao lokacija”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

U Novom Gradu su u petak zbog mogućeg odlagališta održani protesti gdje su stanovnici jednoglasno poručili, da u dolini rijeke Une nema mjesta za odlaganje radioaktivnog otpada. Protestima se pridružila i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, gdje je poručila da svi odlučno treba da kažu ne odlaganju otpada na Trgovskoj Gori.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here