Broj žrtava u Albaniji neprekidno raste, vanredno stanje u Draču i Tirani

0
401

Najmanje 27 mrtvih i više od 650 povređenih, najnoviji je bilans zemljotresa jačine 6,4 stepena Rihtera koji je pogodio Albaniju, gdje je danas Dan žalosti, a zastave na institucijama su spuštene na pola koplja.

To je bio najjači zemljotres koji je potresao Albaniju u posljednjih 40 godina, a poslije prvog udara uslijedilo je oko 250 naknadnih potresa.

Vlasti su rano jutros potvrdile da su pronađena tijela još četiri žrtve.

U Draču, drugom po veličini gradu u Albaniji, na stotine građana noć je provelo napolju. Spavali su na fudbalskom terenu u šatorima i automobilima.

Albanski premijer Edi Rama je obećao da će spasioci nastaviti “strpljivo i temeljno da tragaju do kraja”, prenosi BBC.

Zemljotres je registrovan u 3.55 sati u utorak u Draču, 36 kilometara od Tirane, a na video snimcima su se mogle videti srušene zgrade.

CNN prenosi da je oko 45 osoba spaseno iz ruševina.

Vlada Albanije proglasila je danas vanrednu situaciju na području Drača i Tirane, oblastima koje su najviše pogodojene razornim zemljotresom.

Premijer Edi Rama je rekao da je vanredna situacija proglašena na osnovu Ustava i zakona, što, kako je kazao, ne podrazumijeva samo odluke po pitanju finansija već i niz drugih mjera.

Lider opozicione Demokratske stranke, Ljuljzim Baša, je u više navrata juče tražio od vlade da uvede vanredno stanje u zemlji, nakon serije zemljotresa.

Odgovarajući na to, Rama je rekao:

“Ne znam da li su oni koji su to zagovarali bili voljni da se podvrgnu takvim mjerama. To je razlog zbog koga smo razmišljali, jer se vanredno stanje podudara sa sticanjem ili stvaranjem novog nivoa upravljanja situacijom u periodu od 30 dana”, rekao je Rama, prenio je albanski portal ART.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Albanska ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu je saopštila da je više od 650 ljudi povrijeđeno, od kojih je devetoro životno ugroženo.

Prema njenim riječima, 65 osoba je zadržano u bolnicama.

Manastirliu je odala da je služba za vanredne situacije primila 1.200 poziva u pomoć.

Kako prenosi albanska agencija ATA, 21 osoba je poginula u Draču i Tumanu kada se nekoliko zgrada srušilo.

U Tumanu se srušila petospratnica.

Duljejman Koljaveri je rekao da strahuje da su ispod ruševina ostale zarobljenje njegova 70-godišnja majka i šestogodišnja rođaka, koje su živjele na posljednjem spratu.

Spasioci su sinoć iz ruševina izvukli 24-godišnju osobu. Uspjeli su da izvuku i 30-godišnju ženu, ali je ona poslije nekoliko časova preminula. Ispod ruševina život je okončala i njena kćerka.

Stanovnica Drača Bukuri Morina i njena desetočlana porodica pridružila se hiljadama drugih koji su noć proveli na fudbalskom stadionu.

“Plašimo se da se vratimo u stan”, rekla je ona za Rojters.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ministarka odbrane Olta Džačka je sinoć izjavila da je ovo najsnažniji zemljotres koji je pogodio zemlju od 1979.

Te godine Albaniju je pogodio snažan zemljotres jačine 6,9 stepeni. Tada je poginulo 136 osoba, dok je više od 1.000 povređeno.

(Agencije/Nezavisne)

PODIJELI