Crnogorski parlament usvojio izmjene zakona o slobodi vjeroispovijesti

0
286

Poslanici parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se, kako je saopšteno, odnosi između crkava, vjerskih zajednica i države čine pravednim i stavlja tačka na sukobe koje je do sada važeći Zakon proizveo.

Prethodno su usvojeni amandmani Građanskog pokreta URA u kojima se navodi da je vjerska zajednica, odnosno dio vjerske zajednice čiji je vjerski centar u inostranstvu, koja nije upisana u Jedinstvenu evidenciju, dužna da djeluje u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Iz te partije su rekli da se ovim amadmanom obezbjeđuje da sve vjerske zajednice poštuju crnogorske zakone, suverenitet i teritorijalni integritet, ali i djeluju u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Drugi amandman se odnosio na član 36 koji se mijenja i glasi “Kontrolu zakonitosti namjenskog trošenja sredstava vjerske zajednice iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave vrše nadležni organi, u skladu sa zakonom”.

Cilj tog amandmana, kako su pojasnili iz URA, jeste da se uvede princip transparentnog trošenja i kontrole sredstava koje se iz budžeta namjenski daju vjerskim zajednicama.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali sjednici, a iz Demokratske partije socijalista su poručili da su sve večerašnje odluke Skupštine nelegitimne i nevažeće.

Poslanik te partije Duško Marković rekao je na konferenciji za novinare da je na sceni skandalozno, neprihvatljivo i protivustavno ponašanju većine, i da nije nije izvršena zakonita verifikacija poslaničkog mandata URA.

On je najavio da će DPS podnijeti prijave i procedure prema sudskim organima koji će odlučiti o ovakvom ponašanju većine, i pozvao međunarodnu zajednicu “da odgovorno sagledaju ovakvo ponašanje većine i da sa opozicijom pokušaju da obezbijede vladavinu prava i poštovanje političkog sistema”.

Skupština Crne Gore izmjene zakona usvojila je noćas u dva sata.

/SRNA/

PODIJELI