Dačić: BiH u Berlinu predstavljalo tehničko lice koje zastupa mišljenje Bošnjaka

0
456

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da format razgovora zapadnobalkanske šestorke u Berlinu nije bio adekvatan, jer zapadni Balkan nema šta da priča o odnosima Beograda i Prištine, naglasivši da je BiH predstavljalo tehničko lice (Denis Zvizdić) koje zastupa mišljenje Bošnjaka.

“Ovo je bila priprema da se izvrši totalni pritisak na Srbiju. Svi učesnici sastanka vrše pritisak. Jedina zemlja (BiH) koja nije priznala Kosovo je predstavljena od tehničkog lica i predstavlja mišljenje Bošnjaka”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji. “Priznati Kosovo je nemoguća misija”, naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da je sastanak, koji su incirali njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, bio pokušaj da se otkoči dijalog Beograda i Prištine, te da su sastanak zakazali sa dobrim namjerama, ali da Priština to ne shvata.

On je ocijenio da Priština sigurno ima neku podršku da bude tako tvrdoglava i da čeka da prođe mandat Evropske komisije.

“Priština pravi probleme. Priština hoće da ubije dijalog, njima treba priznanje. Može sastanaka da bude koliko hoćete, ako nešto nije u interesu Srbije, Srbija to nikad neće prihvatiti. Od njihovog spiska želja nema ništa”, poručio je Dačić.

On je rekao za RTS da EU sa Beogradom nema probleme, ali da je pozicija Srbije ista – dok se ne ukinu takse, nema dijaloga.

Priština, kaže on, očigledno pokušava da stavi “nogu u vrata” i stalno priča o nekim novim temama.

“Oni ne pričaju o dijalogu, dijalog je za njih da mi priznamo Kosovo. Naša pozicija je nepromenjiva – priznati Kosovo je nemoguća misija”, naglasio je Dačić.

On je naveo da su bile glamurozne najave u vezi sa sastankom u Berlinu, prije svega, jer ljudi nisu informisani šta je bila namjera.

“Ovde nije došlo do spektakularnih rezultata u smislu otpočinjanja nove runde dijaloga, jer dijalog ne postoji”, zaključio je Dačić.

(Srna)

PODIJELI