Dačić: Imamo veliku podršku zemalja Pokreta nesvrstanih

0
706

Srbija ima veliku podršku zemalja članica Pokreta nesvrstanih vezano za pitanje teritoralnog integriteta, rekao je minister spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kako je rekao, postoji velika spremnost svih tih zemalja da ozbiljno porazgovaramo o cjelini naših odnosa, uključujući i pitanje Kosova, izjavio je Dačić koji je učestvovao na ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih u Bakuu.

Podsjetio je da među nešto više od 80 zemalja koje nisu priznale Kosovo preko 60 su članovi Pokreta nesvrstanih i naveo da je u tom smislu veoma važno da njeguju dobre odnose sa tim državama.

“Veoma je važno da negujemo dobre odnose sa tim zemljama, da insistiramo na reafirmaciji dobrih odnosa iz vremena Tita, a samim tim i na ispravljanju određenih grešaka, pa i pogrešnih odluka koje su usledile od strane nekih zemalja vezano naravno za Kosovo”, rekao je Dačić za Tanjug.

Istakao je da je ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih u Azerbejdžanu, gdje će iduće godine biti održan i samit tog pokreta, bila veoma uspješna za Srbiju.

Dačić kaže da je Pokret nesvrstanih za Srbiju od izuzetnog značaja imajući u vidu da baštinimo tradiciju bivše Jugoslavije i predsjednika Tita koji, navodi, i dalje uživa veliki ugled među zemljama članicama tog pokreta.

Naveo je da Srbija nažalost ima status posmatrača u tom pokretu.

“Kažem nažalost zato što je Srbija, odnosno Jugoslavija, bila jedan od osnivača i zaslužuje da ima mnogo značajnije mesto u Pokretu nesvrstanih koje ne mora da znači da će štetiti našem evropskom putu. Mnoge države pre nego što su postale članice EU bile su punopravni članovi Pokreta nesvrstanih”, naglašava Dačić.

Naveo je da je u Azerbejdžanu imao veoma srdačne i ozbiljne ragovore sa domaćinima, predsjednikom Ilhamom Alijevom i ministrom spoljnih poslova Elmarom Mamađarovom, te najavio da se očekuje posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Azerbejdžanu u drugoj polovini maja.

“Imao sam niz sastanaka sa svojim kolegama ministrima spoljnih poslova, imao sam više od 20 bilateralnih sasatanaka i na svim tim sastanicima razgovarali smo veoma ozbiljno o našim odnosima”, rekao je Dačić.

tanjug

PODIJELI