Srpsko oružje jedinstveno u svijetu: “Aleksandar” gađa u oba smjera

0
1039

Srpska vojska predstavila kako dejstvuje hauboca “Aleksandar” koja bi trebalo da naslijedi čuveno “Noru”.

Novi artiljerijski sistem je i vizuelno i konstrukcijski drugačiji. Kabina nišandžije sada na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača. Ovaj sistem ima mogućnost gađanja u oba smjera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope i čini ga jedinstvenim sistemom u svijetu.

Kao i ranije verzije iz “Nore”, novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cijevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Domet zavisi, prije svega, od vrste projektila i zapremine komore.

Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 raketa.

Brzina kojom gađa “Aleksandar” je 6 granata u minuti, što je brže od “Nore”, a to je bio i glavni zahtjev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe. Topovi i haubice koje je ranije imala naša vojska imale su manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvježbanosti posada.

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku “udari i beži”, uz pogon na svih osam točkova. “Aleksandar” je apsolutno automatizovan, pa je vrijeme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

Potrebna su svega tri člana, smještena u oklopljenu kabinu vozila, za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem. Kabina je veoma dobro zaštićena, pa je i nivo bezbjednosti u vozilu izuzetno visok.

Najnoviji događaji pokazuju opredjeljenost Srbije za mir, ali i jačanje srpske vojske kako bi se lakše očuvala situacija bez vojnog sukoba na ovim prostorima, a prije svega na prostoru južne srpske pokrajine.

Ove nedjelje je objavljeno da Srbija nabavlja borbene helikoptere Mi-35 iz Rusije, a treba se podsjetiti i nabavke ruskih Migova 29 (ovih dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa Bjelorusijom za dodatne Migove 29) i najave iz marta ministra Vulina da dva transportna aviona An-26 dolaze iz Rusije.

(Novosti.rs)

PODIJELI