Dačić: Kosovo posebno rizično područje za regrutovanje terorista

0
525

Srbija pruža punu podršku borbi protiv terorizma i spremna je da pruži aktivan doprinos toj borbi, poručio je u srijedu u Vašingtonu potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je upozorio da kao posebno rizično područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidi Kosovo i Metohiju.

Učestvujući na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a, na kojoj se visokim svjetskim zvaničnicima obratio i predsjednik SAD Donald Tramp, Dačić je podsjetio da se Srbija toj koaliciji priključila krajem 2014. i time, kako je rekao, potvrdila svoje opredjeljenje da doprinese globalnim naporima u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima.

Istakavši da mu je čast što učestvuje na ovom skupu i uz zahvalnost svima na doprinosu zajedničkoj borbi i vojnoj pobjedi nad DAEŠ-om, Dačić je kazao da smo u godinama i decenijama za nama svjedoci postepene transformacije terorizma u globalni fenomen.

“Pojavom DAEŠ-a i njegovih filijala terorizam je dobio na novoj formi organizacije, ali i okrutnosti. Srbija je na vreme prepoznala ovu pretnju i među prvima se priključila Globalnoj koaliciji za borbu protiv DAEŠ-a. Kao članica Koalicije, Srbija je kroz različite vidove pomogla iračku vladu i spremna je da u skladu sa svojim kapacitetima i ubuduće pruža podršku Koaliciji”, naveo je ministar Dačić.

Smatra da ne griješe oni koji kažu da je 21. vijek otpočeo napadom na Kule bliznakinje u Njujorku – od tog događaja do danas terorizam predstavlja glavnu preokupaciju svetske javnosti.

“Dolazim iz zemlje koja se još početkom devedesetih godina suočila sa zlom međunarodnog terorizma kada se u građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije uključilo preko sedam hiljada stranih boraca koji su došli iz raznih delova sveta, uglavnom avganistanskih veterana”, naveo je Dačić.

To zlo tada, istakao je, nije bilo na adekvatan način prepoznato od međunarodne zajednice.

“Mnogi od terorista koji su učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije kasnije su učestvovali u napadima na Njujork, Madrid i druga mesta. Mnogi od njih bili su uzor i učitelji teroristima koji su kasnije sejali smrt širom sveta”, istakao je Dačić.

Ukazao je da je rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je poligon za vojnu obuku terorista, a što je još opasnije, istakao je, učionica radikalizma i ekstremizma.

“Seme ekstremizma i radikalizma koje je tu posejano daje svoje gorke plodove u Iraku i Siriji u koju je sa prostora bivše Jugoslavije otišlo više stotina terorista da se bore u redovima DAEŠ-a, odlaze čitave porodice i to je zastrašujuća istina sa kojim se moramo suočiti”, naveo je.

Istakao je i da je preko 20.000 stranih boraca stiglo iz čitavog svijeta, uglavnom iz evropskih država.

Većina tih ljudi se, kazao je, vratila, ili će se vratiti sa borbenim iskustvom i dodatno zatrovana ekstremizmom.

Veoma mali broj njih se vratio razočaran, naveo je Dačić.

“Smatramo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku za potpuno slamanje ekstremističkih pokreta, pre svega DAEŠ-a, i da je u ovom momentu od izuzetne važnosti sprečiti njegovo reaktiviranje i vraćanje u život. Srbija može i želi da u tome doprinese, i da ovom globalnom naporu pruži puni doprinos”, rekao je.

Podsjetio je da je Srbija još prije pet godina uvela u svoje zakonodavstvo, kao teško krivično djelo, učešće u ratovima u inostranstvu, vrbovanje, finansiranje i obučavanje ekstremista.

“Pred našim sudovima već je izrečeno više presuda ekstremistima, i to od šest do 11 godina zatvora, jer su se borili u Siriji na strani DAEŠ-a, prikupljali novac za tu borbu i regrutovali nove borce. Kao posebno rizičnu područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidimo Kosovo i Metohiju, odakle je, prema procenama, na strani DAEŠ-a ratovalo više od tri stotine ekstremista, čime se, procentualno u odnosu na broj stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u redovima DAEŠ-a”, ukazao je ministar Dačić.

Upozorio je da je povratak bilo koga od njih u region “svojevrstan bezbjednosni rizik i prijetnja za naše društvo, i mi se moramo posebno oštro obračunati sa svakom njihovom eventualnom namjerom da virus terorizma sa ratnog područja prenesu na Balkan”.

“U tom smislu, čvrsto se zalažemo za još intenzivniju saradnju službi bezbednosti, policijskih i pravosudnih organa u borbi protiv terorističkih organizacija, posebno u borbi protiv finansiranja terorizma i onih koji regrutuju i obučavaju teroriste. Od uspeha u toj saradnji direktno će zavisiti bezbednost naših građana i naših država”, kazao je šef srpske diplomatije.

Srbija, poručio je, ostaje otvorena za ovakav i druge vidove partnerstva sa vama, članicama koalicije, i pružiće svoj maksimalni doprinos zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

(Tanjug)

PODIJELI