Dačić: Srbija nikada nije bila agresor

0
338

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada nije bila agresor i da srpski narod nikada nije vodio osvajačke ratove, već je uvijek žrtvovao sebe, možda čak i više nego što je trebalo.

Dačić je na svečanoj akademiji, povodom 100 godina od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije, rekao da je odnos prema veteranima, ratnim i vojnim invalidima slika kojom Srbi govore koliko poštuju sami sebe, svoju državu i narod.

“Oni najiskreniji kažu da se u ratu za juriš javljaju najbolji, a u miru se za juriš i za busanje u grudi obično javljaju najgori”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je srpski narod uvijek reagovao na nepravdu, čak i kada je to bilo na njegovu štetu i uvijek se nalazio u prvim redovima u svijetu u borbi za slobodu, protiv fašizma, imperijalizma, prenose beogradski mediji.

Govoreći o dvojnim standardima u međunarodnoj politici, Dačić je podsjetio da su holandske vlasti bile žestoko protiv početka pregovora Srbije sa EU dok ne uhapsi i ne isporuči sve koje se nalaze na listi Haškog tribunala, a ista ta država odbila je da izruči njemačkog cara Vilhelma koji je u Prvom svjetskom ratu, zajedno sa austrougarskim carem Francom Jozefom, kriv za smrt milion Srba.

Dačić je zahvalio Udruženju ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije što su uspjeli da teroristička OVK ne postane dio Svjetske federacije veterana, što je, kako je ocijenio, veliki uspjeh ovog udruženja na međunarodnom planu.

Predsjednik Udruženja Siniša Drašković rekao je da je ovaj jubilej veliki dan za državu Srbiju, te da se ovo udruženje od osnivanja do danas neprestano bori za prava ratnih invalida i jedino je vojno udruženje iz Srbije koje je član Svjetske federacije veterana.

On je podsjetio da su ovo udruženje 28. oktobra 1919. godine osnovali ratni invalidi iz Prvog svjetskog rata.

“Na skupštini Udruženja 18. oktobra 1945. godini pridružili su se vojni invalidi iz Drugog svetskog rata, a 1995. godine donesena je odluka da se priključe i vojni i mirnodopski invalidi iz ratova iz devedesetih”, rekao je Drašković.

PODIJELI