Đukanović o “nefunkcionalnoj BiH, velikoj Srbiji i nervozi u regionu”

0
485

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, smatra da je napredak ugrožen u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

On kaže da “posebnu nervozu” stvaraju, kako kaže, novi pregovori “predsjednika Srbije i Kosova”, kao i da je nestabilnost pojačana pogoršanjem odnosa Beograda i Zagreba, što bi moglo da osokoli pristalice “velike Srbije”.

Đukanović je u intervjuu za francuski Figaro rekao da je pominjanje eventualne razmjene teritorija Srbije i Kosova potpuna novost, te da treba sačuvati oprez i voditi računa o tome da se ne stvori presedan, koji će izazvati domino efekat u regionu.

“Ta tema dugo vremena je predstavljala tabu zato što nas je podsjećala na loša iskustva iz devedesetih. Nakon završetka ratova, u regionu se najviše govorilo o multikulturalizmu i međuetničkoj demokratiji. Tačno je da su neke zapadne prijestonice promijenile mišljenje, čak vrlo eksplicitno. Drugim riječima, došla su druga vremena”, rekao je Đukanović.

On misli da treba sačuvati oprez i voditi računa o tome da se ne stvori presedan koji će izazvati domino efekat u regionu.

“Sačekajmo odluke dva predsjednika”, kazao je Đukanović.

Upitan koje su glavne prijetnje za Zapadni Balkan, Đukanović je rekao da je napredak doveden u pitanje u cijelom regionu.

On to, kaže, objašnjava dvjema glavnim okolnostima.

“Prva se odnosi na interese velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu. To nije nikakva novost: mi smo u istoriji uvijek korišćeni kao moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih sila. Druga okolnost je to što od devedesetih godina vučemo tri problema koji truju region: Makedoniju paralisanu od 2008, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat i nefunkcionalna Bosna i Hercegovina”, naveo je crnogorski predsjednik.

Đukanović kaže da “novi pregovori između predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regionu”.

“Nestabilnost je pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa između Srbije i Hrvatske. Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama velike Srbije. Neki od njih ponovo počinju sa osporavanjem crnogorske nezavisnosti trvdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru. Takva retorika je opasna u vremenu nestabilnosti, čemu smo mogli da posvjedočimo devedesetih godina”, kaže Đukanović.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, Đukanović kaže da je Crna Gora istorijski i kulturno uvijek bila bliska Moskvi, ali su se, kaže, ti odnosi posljednjih godina značajno pogoršali.

“Mogao bih čak da kažem da nikada ranije nisu bili tako loši”, rekao je Đukanović.

TANJUG

PODIJELI