Doktori iz Banjaluke spremni da pregledaju haške optuženike

0
656

Prvi čovjek Kliničkog centra Srpske Vlado Đajić uskoro bi sa još jednim neurologom i jednim kardiologom trebalo da putuje za Hag. Tamo će pregledati haškog optuženika Stojana Župljanina.

Ako od tribunala dobiju dozvolu, već u ponedjeljak pregledaće i Radovana Karadžića i Ratka Mladića  Za ATV Đajić priča da ga je Stojan Župljanin pozvao nakon dva moždana udara u manje od dva mjeseca i  požalio se na slabost jedne strane tijela.

“Ja sam prihvatio njegov poziv i nakon toga me je nakon par dana zvao još jednom i rekao sam mu da sam raspoložen da sa ekipom dođem da ga pregledamo. Poslije toga me je kontaktirao i sin generala Ratka Mladića, gdje sam pristao da pregledam i generala Ratka Mladića i istovremeno bilo koga od naših zatvorenika u Hagu smo spremni da pregledamo da vidimo kakvo je zdravstveno stanje”, Vlado Đajić, v.d. direktora UKC RS.

U zatvorsku bolnicu navodno je smješten tek nakon drugog udara. Sumnjaju da su Župljanina u tribunalu dugo pogrešno liječili. Navodno su mu u Hagu mjesec dana davali lijekove za smirenje i kafetin. Njegov sin priča da se sve to moglo spriječiti adekvatnim liječenjem, a  strahuje i da bi se zdravstveno stanje njegovog oca moglo pogoršati. Sumnja i u stručnost holandskih ljekara.

“Osnovni problem je u pogrešnim dijagnozama od strane holandskih ljekara što bi za posljedicu imalo još jedan moždani udar. Nemoguće ga je adekvatno liječiti ako ne dođu stručni doktori, specijalisti i ne utvrde tačne mjere za rehabilitaciju. On se sporije kreće, slabije govori i sve motoričke funkcije su mu poremećene”, rekao je Mladen Župljanjin, sin Stojana Župljanina.

Porodica Župljanin je podnijela zahtijev Haškom tribunalu da Stojana Župljanina puste na slobodu radi liječenja u Banjaluci  ili Srbiji. Sada, kažu, čekaju odgovor. Odgovor iz Haškog tribunala čeka i Vlada Srbije koja je tražila da na slobodu radi liječenja puste i Ratka Mladića.

atv

PODIJELI