Drecun: Priština želi da prisili Beograd da prizna samoproglašeno Kosovo

0
438

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je upad prištinskih specijalnih snaga ROSU na sjever Kosmeta dio šire strategije kojoj je cilj prekid razgovora o postizanju dogovora o konačnom statusu i da Beograd prisili da prizna samoproglašeno Kosovo.

Drecun je ocijenio da je riječ o opasnom jednostranom potezu Prištine, koji zaoštrava situaciju, ali i predstavlja nagovještaj mogućih novih nasilnih akcija na sjeveru Kosova i Metohije.

Kako je istakao, Albanci su izvršili koncentraciju specijalnih snaga u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, koje su im potrebne za takve akcije – jedinca ROSU, ali i FIT jedinice o kojoj se malo govori, a formirali su je Britanci i Amerikanci i treba da preraste u elitnu vojnu formaciju.

“Nažalost, čini se da je ovo samo sastavni dio šire strategije koju je izgleda da je nametnuo Ramuš Haradinaj, da se prekinu razgovori sa Beogradom o mogućnosti postizanja dogovora o konačnom statusu Kosmeta, i da se brutalnim pritistkom na opstanak i bezbjednost srpskog naroda Beograd prisili da prizna Kosovo kao nekakvu državu”, rekao je Drecun za RTS.

On je ocijenio da Priština time preusmjeravanja pažnju Albanaca sa velikim brojem problema – izuzetno teške ekonomske situacije, neuspjeha koje su doživjeli u jačanju međunarodnog položaja, ali i sa nestabilne političke situacije, jer aktuelna vladajuća koalicija nema većinu bez glasova Srpske liste.

Pripadnici ROSU uhapsili su jutros u Kosovskoj Mitrovici četvoricu Srba, rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi.

U toku je vanredna sjednica Vlade Srbije zbog upada kosovske specijalne jedinice ROSU na sjever Kosova i Metohije, javljaju beogradski mediji.

PODIJELI