Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu, otvorena biračka mjesta

0
790

Na Kosovu su jutros tačno u 7.00 otvorena biračka mjesta za drugi krug izbora za gradonačelnike 19 opština i ponovljene izbore za odbornike i gradonačelnika Parteša.

Pravo glasa na izborima ima 1.350.613 gradjana Kosova, koji će glasati na 614 glasačkih centara sa 1.777 glasačkih mjesta.

Izbore će pratiti više od 12.000 posmatrača iz svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima, nevladinih organizacija, ambasada akreditovanih na Kosovu kao i posmatrači Misije za posmatranje izbora Evropske unije.

Istovremeno CIK će imati i 82 pokretne ekipe koje će biti na raspolaganju osobama sa posebnim potrebama koje ne mogu da glasaju na glasačkim mestima.

Policija Kosova ja saopštila da je sačinila poseban operativni plan za obezbjeđivanje reda i mira na cijeloj teritoriji Kosova prije i tokom izbora. Posebne planove djelovanja imaju i tužilaštvo i sudovi.

U trci za gradonačelnike, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova imaju po 10 kandidata, Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova imaju po šest, dok Srpska lista ima dva kandidata.

Na izborima učestvuju i dva nezavisna kandidata, a Inicijativa za Kosovo, Alternativa i Alijansa novo Kosovo imaju po jednog kandidata.

beta

PODIJELI