Finansijske rupe Živog zida

0
427
Otkriće da je Ivan Pernar sjedeći na dvije stolice, kao član Živog zida i Abecede demokratije, osigurao izdašnu podršku stranci koja je na izborima osvojila samo 26 glasova, a taj novac koristio na nezakonit i sumnjiv način, zbog čega je prijavljen Državnom tužilaštvu, nije jedini financijski krimen frontmena Živog zida.

Kao što ni Ivan Pernar nije jedini među ekipom živozidaša u dvostrukoj ulozi: Lovro Crvelin formalno je odbornik Živog zida u opštini Tisno, ali i predsjednik stranke Jedina opcija. Financijski izvještaj o prihodima i rashodima Živog zida zbog inih akrobacija dobio je uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju i doživio istu sudbinu kao onaj Abecede demokratije: predan je na razmatranje DORH-u.

Uvidom u finansije Živog zida koji tvrdi da ima antisistemski recept za vođenje države samo ispadaju “čudovišta iz ormara” – izvještaj vrvi nepravilnostima, sumnjivim isplatama, nedokazanim putnim nalozima, troškovima intelektualnih usluga bez pokrića i uredne evidencije.

“Revizijom je utvrđeno da pojedine stranke (AM, DSS, DUSTRA, HSS, Stranka rada i solidarnosti, SU, Živi zid) nisu sastavile temeljne finansijske izvještaje na pravilan način, odnosno da podaci iskazani u finansijskim izvještajima nisu tačni i istiniti, te istiniti podacima evidentiranim u poslovnim knjigama i objavljenim na stranici političke stranke. Zbog toga izvještaji ne pružaju objektivnu i realnu sliku financijskog položaja.

Prema stranačkoj legendi, kako prepričavaju bivši članovi, a često se spominje u grupama fanova i nefanova na društvenim mrežama, u Pavlenskom putu našao se “trojac kod Pernara u stanu, u kupatilu su održali skupštinu, a na dokumente potpisali desetke ljudi koji o tome nisu znali ništa”.

Dugačka je lista suspektnih troškova koje će predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić morati pojasniti DORH-u: od 89.510 kuna troškova izborne promidžbe bez evidencije koja bi potvrdila da je “poslovni događaj stvarno nastao” preko advokatskih usluga do troškova reprezentacije i službenih putovanja.

Thumbnail

Najveća stavka troškova u Živom zidu otpada na intelektualne i lične usluge; 445.826 kuna potrošili su u 2016., a 2017. godine 390.523 kune. Iako se analiza gotovo svake stavke poslovanja Živog zida liči kao otvaranje vreće buha i izaziva sumnje, bilo da nije pravilno provedena ili još gore – da nema realno pokriće, ova o intelektualnim uslugama je najspornija. Živozidaši su samo za prvih šest mjeseci 2017. godine dali 150.000 kuna za troškove savjetovanja, za advokate 53.750 kuna i knjigovodstvene usluge 25.000 kuna. Ali, opominju revizori, “za te račune nije priložena specifikacija obavljenih usluga, nije navedena vrsta usluga i vrijeme kada su se dogodile”. Živozidaši su bili široke ruke, potpisivali su ugovore, a da davaoce usluga nisu obvezali da im pravdaju račune!

Thumbnail

Izvještaj nameće zaključak kako članovima Živog zida kasa stranke služi kao bankomat. Stranka obavlja poslovanje gotovim novcem putem glavne kase, naveli su revizori i zabilježili kako su “obavljene uplate u kasu u iznosu od 219.431 kunu koje se odnose na podignuti novac sa žiro računa. Isplate su obavljene u iznosu 170.854 kune, a odnose se na isplate prema gotovinskim računima za materijalne troškove, reprezentaciju, troškove goriva i službenih putovanja.

Opširnije pročitajte ovdje:

JUTARNJI.hr

PODIJELI