Florans Artman dokazala da je Haški tribunal antisrpski sud

0
498
Tvrdnja bivšeg portparola Haškog tribunala Florans Artman, da nikada nije planirano da Franjo Tuđman i Alija Izetbegović budu procesuirani, jedan je od brojnih dokaza da je Haški tribunal antisrpski sud, ocijenio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Linta je ukazao da su Haški tribunal osnovali zapadni centri moći koji već gotovo tri decenije vode politiku duplih aršina prema kojima su Srbi glavni krivci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i agresori, a Albanci, Bošnjaci i Hrvati “tobože žrtve koje su vodile oslobodilačke ratove”, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

“Postoje brojne činjenice koje potvđuju da su režimi Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića bili izazivači rata radi stvaranja etnički čiste hrvatske države i unitarne i proislamske BiH. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović su bili protiv mirnog i kompromisnog rješenja jugoslovenske krize i radije su odabrali ratnu opciju da bi ostvarili svoje šovinističke ciljeve”, naglasio je Linta.

On je ponovio da je potrebno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrađuje redovne izvještaje o kršenju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH i šire u regionu, o sistematskom otimanju srpske imovine, o neprocesuiranju ratnih zločina nad Srbima, kao i o rehabilitaciji genocidne NDH i veličanju ustaštva.

“Izvještaje treba slati na adrese svih značajnih međunarodnih organizacija i centara moći u svijetu. Samo sistematskim radom moguće je učiniti određen napredak u borbi za istinu o događajima iz devedesetih godina prošlog vijeka i poboljšati položaj našeg naroda u regionu”, poručio je Linta.

Bivši portparol Haškog tribunala Florans Artman tvrdi da nikada nije planirano da Franjo Tuđman i Alija Izetbegović budu procesuirani, navodeći da je javnost “svoje stavove o tome stekla na osnovu izjava pojedinaca iz suda”.

“Međutim, mislim da čak postoji i službeni dokument o Izetbegoviću u kome se sud izjasnio kako odbija tu inicijativu. Mislim da je to bilo prije nego što sam došla u Tribunal. Sud se izjasnio da je razmotrio slučaj, ali da nema osnova za optužnicu”, rekla je Artmanova za portal “Ekspres”.

PODIJELI