Haradinaj: Neću dozvoliti Erdoganu da se miješa u naše poslove

0
585

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da mu neće dozvoliti da se miješa u, kako je naveo, “unutrašnja pitanja Kosova”.

Turskom predsjedniku, koji ga je kritikovao zbog smjene ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe, te ga optužio da “brani one koji su pokušali puč u Turskoj”, Haradinaj je poručio da “Albanci nemaju običaj da se miješaju u tuđe poslove”, javlja RTK1.

“Nikada se nisam miješao u unutrašnje poslove Turske. Za rješavanje poslova u našoj kući nikoga nismo pitali, to radimo kad mi želimo. Neka to bude svima jasno”, rekao je Haradinaj, a prenosi program kosovske radiotelevizije na srpskom jeziku.

Protjerivanje šestorice turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi vjerski vođa Fetulah Gulen, izazvalo je “zemljotres” u odnosima Ankare i Prištine, konstatovao je ranije prištinski portal GazetaExpress.

Erdoan je u ponedjeljak, po drugi put, zaprijetio Haradinaju, a javno pohvalio predsjednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, za pomoć u hapšenju i deportaciji šestorice turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi vjerski vođa Fetulah Gulen.

Prethodno je, zbog smjene kosovskog ministra policije Flaga Sefaja i šefa tajne službe Dritona Gašija, žestoko kritikovao Haradinaja, za koga je rekao da mu je karijera završena i pozvao građane da protestuju protiv njega.

(Tanjug)

PODIJELI