Hrvatska: Ministarstvo odobrilo Trgovsku goru za odlagalište otpada

0
251
Hrvatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike dalo je lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane “Krško”.

Iz Fonda je saopšteno da su juče od Ministarstva preuzeli ovu lokaciju namijenjenu za uspostavljanje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da će Hrvatska bezbjedno zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore jonizirajućeg zračenja koje posjeduje, te da će tokom projekta Fond kontinuirano “sarađivati sa lokalnom i opštom javnošću, te prekograničnim dionicama”.

Ova lokacija odobrena je uprkos upozorenjima iz BiH da bi gradnja odlagališta na ovom mjestu mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je ranije da je ova lokacija za BiH neprihvatljiva, lokalno stanovništvo je protivljenje iskazalo na brojnim protestima, a ovaj hrvatski plan je jedna od rijetkih tema u BiH oko koje su se domaći zvaničnici u potpunosti saglasili.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una” i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here