Hrvatska: U julu smanjen broj dolazaka i noćenja

0
320
U Hrvatskoj je u julu zabilježeno 4,6 miliona turističkih dolazaka, što je 0,7 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, a turisti su ostvarili 30,5 miliona noćenja ili 1,3 odsto manje, podaci su sistema “eVisitor”.
Tokom prošlog mjeseca registrovano je 4,24 miliona dolazaka stranih turista, što je za 1,3 odsto manje nego prošle godine, te 356.089 dolazaka domaćih gostiju ili 7,9 odsto više, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Broj noćenja stranih turista u julu dostigao je 26,97 miliona, što je za 2,2 odsto manje, dok su domaći turisti ostvarili 3,56 miliona noćenja ili 6,1 odsto više.

Tokom jula registrovan je pad u dolascima i noćenjima turista iz Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Јapana, Mađarske, Holandije, Norveške, Poljske, Slovačke i Švedske, navela je Hrvatska turistička zajednica.

Rast broja dolazaka i noćenja zabilježen je sa tržišta Ukrajine i Kine, te Francuske, Španije, Rusije, SAD, BiH, Italije, Kanade, Koreje, Velike Britanije, kao i s domaćeg tržišta.

Pad u dolascima uz rast broja noćenja zabilježen je iz Švajcarske, dok je rast u broju noćenja uz stagnaciju dolazaka registrovan sa tržišta Slovenije.

U sedam mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo 11,5 miliona turista, što je za 3,7 odsto više nego lani, a pritom su ostvarili 56,87 miliona noćenja ili 0,8 odsto više.

PODIJELI