Hrvatski policajci kriju koliko su metaka ispalili na migrante

0
208
Pismo anonimnog planinara koji je sredinom aprila na Risnjaku svjedočio nasilju specijalaca nad ilegalnim migrantima samo je jedan od sve brojnijih slučajeva koji pokazuju da se policija ne libi ničega da bi uhvatila i protjerala migrante.

Pucali iznad glava

“Izletjeli su van s pendrecima urlajući ‘Lay on the ground’ (‘lezite na pod’) i počeli ih mlatiti. Izbjeglice su počeli bježati, na što je jedan od (ili više) policajaca počeo pucati iz oružja, iznad njihovih glava”, napisao je planinar te potvrdio da su specijalci pucali iz automatskog oružja.

Policija je sve demantovala

“Izvješćujemo kako su, na temelju iznijetih vremenskih i prostornih informacija, provedene žurne provjere, te je utvrđeno kako policijski službenici nisu imali postupanja kakva su opisana u anonimnim navodima, odnosno pripadnici Specijalne policije nisu primjenjivali fizičku silu niti vatreno oružje kao sredstvo prisile”, poručili su iz policije nakon što je pismo objavljeno, ali su i pozvali svjedoke događaja da im se jave, što znači da su ipak svjesni mogućnosti da su specijalci ipak pucali.

Nezakonito pucali na migrante

Prije pucanja specijalci su migrantima morali izdati upozorenje i naredbu “Stoj. Pucat ću!”, a to nisu učinili.

Hrvatska policija, prema novinskim izvještajima i tvrdnjama udruga koje pomažu migrantima ili se bore za ljudska prava, sve češće koristi silu. Dosad je najpoznatiji slučaj bio kada je policija ranila dvoje djece kada su pucali pokušavajući zaustaviti kombi koji je krijumčar prevozio migrante.

“Po mom dubokom uvjerenju tu se radilo o nezakonitoj upotrebi vatrenog oružja. Policajci nisu smjeli pucati jer su imali informaciju da se u kombiju nalaze migranti. Na koncu, ranili su djecu prema kojoj se ne smije upotrijebiti vatreno oružje”, rekao je Cvrtila.

Ako je MUP i preko toga hladno prešao tvrdeći da su policajci zakonito pucali, onda se s punim pravom može vjerovati da su zataškavali i incident na Risnjaku. Dodatne sumnje stvara i njihovo odbijanje da kažu kada su sve policajci pucali i koliko su municije potrošili.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here