Naslovna Region IMA LI MESTA PANICI? Ajkule primećene u Jadranu zabrinule kupače, ali evo...

IMA LI MESTA PANICI? Ajkule primećene u Jadranu zabrinule kupače, ali evo šta kažu STRUČNJACI

0
1011

Kupače na Jadranu uznemirila je vest da se u tri dana dva puta pojavila ajkula u blizini hrvatske obale i to vrste koje u tom delu nisu viđene i po 50 godina. Ipak, stručnjaci ističu da pojava ajkula u Jadranskom moru nije nikakva nova pojava, već da čak više od 30 vrsta redovno nastanjuju nama najbliže more, te da one nisu opasne po ljude.

Morski pas je hrskavičava riba i stanovnik našeg mora koji ima posebnu ulogu u eko sistemu Jadrana, a u slučaju njegove pojave tokom ovog leta nema mesta panici, saopštio je nedavno u susretu turističkoj sezoni Aleksandar Joksimović, šef Laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u Institutu za bilogiju mora Kotor.

Navodeći da se o tim vrstama koje su vrlo ugrožene mora voditi računa, Joksimović ističe da je njegov kolega Ilija Ćetković upravo završio projekat istraživanja populacije morskog psa modulje koji je najviše ugrožen ribolovom, budući da je kao sporedna vrsta čest na parangalima, u mrežama koje se bacaju na otvorenom moru.

– To je grandiozna vrsta koja već 400 milijardi godina živi na ovoj planeti i moramo imati poštovanja prema njoj. Nažalost, ajkule koje se ulove na parangale se vrlo brzo uguše, jer moraju non-stop da plivaju, tako da su one sporedni deo ulova, a na taj način se definitivno pravi velika šteta eko-sistemu. One za ljude nisu opasne, i u našim vodama nema potencijalnih vrsta koje su opasne za ljude – izjavio je Joksimović za Dan.

On je upozorio da su najviše opasni susreti sa morskim psima na velikoj udaljenosti od obale, to jest na pučini, jer ajkule u svom sistemu organa imaju specifične senzore, osećaju elektro magnetna polja i talase, tako da sve što se nađe u morskoj tišini za njih predstavlja plen.

Njegov pomenuti kolega Ilija Ćetkovič iz Crnogorskog društva ekologa, koje sprovodi projekat istraživanja ajkula, još prošle godine je obajsnio ponašanje ajkula na globalnom, ali i u Jadranskom moru. On napominje da je u Jadranu zabeleženo nešto više od 30 vrsta morskih pasa ili ajkula.

– Ove životinje su prisutne u svetskim morima više od 400 miliona godina i predstavljaju značajnu predatorsku komponentu mora, koja reguliše brojnost drugih vrsta riba. Većina ovih vrsta je svojim životnim aktivnostima vezana za morsko dno, dok ostatak naseljava otvoreno more – rekao je Ćetković.

Po pravilu, kako objašnjava, vrste koje žive na dnu su uglavnom manje veličine i neke od njih su veoma značajne za ribarstvo sa komercijalne tačke gledišta.

Na Jadranu snimljena ajkula

– Među njima su najpoznatiji i najčešći kostelj i pas pena ili pešikan. Kostelji i pešikani su u ranijem periodu bili relativno česti u ulovima crnogorskih kočara, ali i onih koji love mrežama stajaćicama – kazao je Ćetković.

On napominje da u Crnoj Gori ne postoji nijedan segment morskog ribarstva koji ciljano izlovljava ajkule.

– Meso komercijalnih vrsta je prilično cenjeno i traženo, pa se samim tim i prodaje po relativno visokim cenama. Iz ovih razloga, njihovim nestajanjem, ribari i drugi akteri koji učestvuju u trgovini morskim organizmima direktno trpe ekonomske gubitke – istakao je Ćetković.

 

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games