Izraelski ambasador: Ustaše u Jasenovcu počinile jezive stvari

0
233

Ustaški režim, jedan od najgorih koji su sarađivali s nacistima, počinio je jezive stvari u Jasenovcu, poručio je danas izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor.

Mor je povodom sutrašnjeg obilježavanja 75. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca saopštio da je ustaško vođstvo i njegovi krvnici bili podstaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, vjerske nesnošljivosti i mržnje.

“Na sutrašnji dan (22. aprila) se obilježava 75. godišnjica junačkog proboja iz Jasenovca, zloglasnog ustaškog koncentracijskog logora smrti u kojem su bile zatočene i ubijene hiljade nevinih ljudi”, naveo je Mor i poručio da smo obavezni da uložimo sve napore da bi se očuvalo sjećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve.

Moramo se, ukazao je, podsjetiti na zločinački karakter Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenu zlu politiku prema Jevrejima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima.

“Danas, usred globalne pandemije, koja ne razlikuje muškarce, žene i djecu, moramo se ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svijetom”, naveo ja izraelski diplomata.

Moramo, poručio je, da nastavimo da podižemo glas protiv “rastućih negativnih trendova poricanja, umanjivanja i relativiziranja Šoe (Holokausta) i kriminalne prirode nacističke ideologije i saradnika nacističke Njemačke, uključujući i Nezavisnu Državu Hrvatsku”.

“Žestoko i aktivno se moramo suprotstaviti bilo kakvim zakonima i pokušajima da se ućutkaju istorijska istraživanja nacističkih zločina i režima koji su bili njihovi saradnici i saveznici”, naveo je.

Ambasador je poručio da je suočavanje sa zločinima iz prošlosti dugačak put kojim se mora krenuti odlučno, hrabro i istrajno uprkos svim poteškoćama, prenijela je zagrebačka N1 TV.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here