Kon: Ukidanje vanrednog stanja kad budemo bez smrtnih ishoda

0
244

Kada ne budemo imali pacijente na respiratoru i dane bez smrtnih ishoda tada ćemo moći da kažemo da smo “slavljenici” u borbi protiv virusa korona, izjavio je danas epidemilog Predrag Kon.

Odgovarajući na pitanje medija kada će biti otvorene granice, Kon kaže da će upravo od takvih dana zavisiti ukidanje vanrednog stanja, a samim tim i otvaranje granica.

„Otvaranje granica je vezano za odluku o ukidanju vanrednog stanja, to će država odlučiti, bar ja to tako tumačim“, rekao je Kon.

Ocjenjuje da je situacija u Srbiji sve bolja, bez obzira što se, navodi, ti brojevi trenutno ne vide.

„U posljednja 24 sata otkriveno je 260 novih slučajeva zaraženih virusom korona, a testirano je 3.543. To je solidna situacija i dalje će to padati, padaće i brojevi pacijenata na respiratoru. Međutim, dokle god postoji mogućnost povratka virusa, moramo biti maksimalno oprezni“, kaže Kon.

Ponovio je svoj stav da je ove godine bezbjednije ljetovati u Srbiji i dodao da je sa tim njegovim stavom saglasna većina njegovih kolega.

„Lično, kada govorim o sebi, najbezbjednije se osjećam kod kuće i to su moja shvatanja koja vidim da mnoge kolege prihvataju. Neke zemlje imaju i zvaničnu politiku da se ne ide na ljetovanje. U svakom slučaju, to nije opcija koja je neopravdana“, rekao je Kon.

Upitan kako će izgledati leto u Srbiji i šta će biti sa otvaranjem bazena i Ade Ciganlije, Kon odgovara da će njihovo otvaranje zavisiti od epidemiloške situacije u zemlji.

„Imamo mirnu situaciju, dozvoljavaćemo sve ono što se dozvoljava u normalnim uslovima, bez obzira što virus može da tinja. I virus gripa tinja preko ljeta, ali niko ne sprovodi nikave posebne mjere“, ukazao je Kon.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here