Izvori MORH-a: Bomba pronađena u letjelici teška do 120 kg

0
285

Bomba, koja je pronađena u bespilotnoj letjlelici koja se srušila u Zagrebu, teška je do 120 kilograma i eksplodirala je ispod zemlje, javlja hrvatski HRT pozivajući se na neimenovani visoko pozicionirani izvor iz Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH).

“Iz visokih izvora u MORH-u saznajemo da je bomba pronađena u letjelici težine do 120 kilograma. Ali, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila u asfalt ili beton posljedice bi bile katastrofalne”, izvijestio je HRT, prenosi Hina.

Jutros je izvučen najveći dio bespilotne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila kod Studentskog doma na Savi, a ministar odbrane Mario Banožić rekao je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i dijelovi avio-bombe koji, kako je naveo, ”govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici”.

Iako je istraga i dalje u toku, pilot Hrvatskog ratnog vazduholovstva, pukovnik u penziji Ivan Selak rekao je da je skoro siguran da nisu pronađeni fragmenti avio-bombe jer da je, kako je rekao, “unutra bio eksploziv, danas ne bi bilo pola krila studentskog doma”.

PODIJELI