Preminuo Igor Mandić

0
345

​U 82. godini života preminuo je poznati hrvatski i jugoslovenski književni kritičar, esejista, kolumnista i novinar Igor Mandić.

Igor Mandić rođen je u Šibeniku 20. novembra 1939. godine, a tokom života objavljivao je književne kritike, socio-kulturološke feljtone, eseje i polemike.

Bio je i dugogodišnji saradnik mnogih medijskih kuća.

Pisao je često i za beogradske novine i bio je omiljen zagrebački intelektualac u Srbiji.

Vijest o smrti Igora Mandića prvobitno je objavio njegov prijatelj Velimir Visković na svom Facebook profilu.

Igor Mandić je karijeru književnog kritičara počeo u zagrebačkom Vjesniku, poslije čega je nekoliko godina pisao za Slobodnu Dalmaciju. Pisao je za brojne novine i magazine u SFRJ, a kasnije u regionu i bio čest gost radijskih i televizijskih emisija.

Sredinom devedesetih bio je u statusu slobodnog umjetnika, da bi 2000. postao glavni urednik Vjesnika. Živio je i radio u Zagrebu gdje je posljednjih godina pisao redovnu kolumnu za Jutarnji list.

Autor je 34 knjige, uključujući “Oklop od papira”, “Predsmrtni dnevnik”, “Sebi pod kožu”.

Rođen je u Šibeniku 20. novembra 1939. godine. Završio je studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine

“Sve što sam imao originalno reći, zapisao sam u svojim knjigama”, rekao je svojevremeno Mandić.

Bio je omiljen sagovornik zbog svoje pronicljivosti i duhovitosti. Ponosio se svojim hedonizmom po pitanju jela i pića i jednom prilikom je izjavio “odvajao sam od usta da bih mogao dobro da jedem.”

PODIJELI