Jovanović: Kontrolišući BiH stranci drže pod kontrolom i susjedne zemlje

0
508

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocijenio je da stranci preko guvernatora žele da drže situaciju u BiH pod kontrolom, jer tako indirektno drže pod kontrolom i susjedne zemlje.

Jovanović je rekao da je strancima važno da kongrolišu BiH kako bi imali neko političko sjedište na Balkanu zbog svojih drugih geopolitičkih interesa koje tu imaju.

“To je uvredljivo za narode BiH, njego rukovodstvo, a uvredljivo je i za okolinu, jer šta je to što je BiH toliko devalviralo da ona nema pravo na sopstveno rukovođenje svojom zemljom”, rekao je Jovanović povodom imenovanja novog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita.

On je za TV Prva podsjetio da bi narodi u BiH sami trebali da na bazi Dejtonskog sporazuma uspostave međunacionalnu, političku i životnu koegzistenciju i da to doprinese jačanju BiH kao cjeline.

“Što se tiče Republike Srpske, naš predsednik /Srbije Aleksandar Vučić/ je u pravu kada insistira da Srbija kao strana potpisnica, kao zainteresovana strana za potpisivanje tog mirovnog ugovora i za njegovo realizovanje ne može da bude mimoiđena”, istakao je Jovanović.

On je napomenuo da je druga stvar zašto je to do sada činjeno.

“Ali, Srbija i Hrvatska moraju da se pitaju kao što moraju da se pitaju i velike zemlje uključujući i Rusiju, koji su takođe garanti ispunjavanja Dejtonskog sporazuma”, zaključio je Jovanović.

/SRNA/

PODIJELI