Kako je “tetka iz Kanade” kupila stan ministru

0
1179

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže porijeklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Agenciji za borbu protiv korupcije dao je, kako navode, neuvjerljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Kako je objavio KRIK, zbog sumnje da je počinio krivično djelo, Agencija je Vulina prijavila Tužilaštvu, koje je dvije godine kasnije obustavilo postupak. Ova istraživačka mreža objavila je detalje izvještaja Agencije o tome kako su opovrgnuti Vulinovi dokazi o poreklu novca.

Nakon što je preuzeo funkciju ministra u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin je po zakonu bio obavezan da prijavi imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije – uključujući i novi stan. Upravo ova nekretnina na njega će baciti sumnju dve godine kasnije, kada Agencija bude proveravala podatke koje joj je dostavio.

Osim što je utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu, Agencija je, navodi KRIK, otkrila i brojne druge nelogičnosti. Vulin se branio dostavljajući Agenciji nepotpisane izjave i druge dokaze, iznoseći dvije različite verzije kako je došao do novca za stan. Njegova odbrana samo je još više produbila sumnju ljudi iz Agencije, čiji je utisak bio da ministar krije istinu o kupovini nekretnine.

Dodatne provjere koje je ova institucija obavila pokazale su da Vulinova objašnjenja nemaju uporište. Agencija je o tome sačinila izveštaj i proslijedila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal, sumnjajući da je Vulin umiješan u neko krivično djelo.

VULIN2

Tetka iz Kanade

Stan od 107 kvadrata sa parking mjestom na Zvezdari supružnike Vulin je koštao 244.620 evra, piše u ugovoru do kojeg su novinari KRIK-a došli tokom istraživanja imovine političara. Prvu ratu od 40.000 evra Vulini su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine.

Jedina nekretnina koju je Vulin posjedovao prije ove bio je jednosoban stan u Novom Sadu. Taj stan je 2010. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima, dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a dve godine kasnije prodao ga je rođenom bratu za 38.000 evra.

Vulin je u objašnjenju Agenciji naveo da je stan na Zvezdari platio od prodaje imovine. Međutim, iznos koji je dobio od brata nije mogao da pokrije ni prvu ratu novog stana. To je primetila i Agencija, pa je tadašnja direktorka Tatjana Babić zatražila od Vulina da objasni kako je finansirao kupovinu.

Ovaj put, ministar je dao drugačije objašnjenje. Rekao je da su on i supruga pozajmili 205.000 evra od njene tetke iz Kanade. Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade, međutim, nije bilo.

Ni ovo objašnjenje nije uverilo Agenciju da Vulin govori istinu. Ukoliko je stvarno uzeo pozajmicu od suprugine tetke, po zakonu je bio obavezan da i taj dug prijavi – što nije uradio.

(KRIK)

PODIJELI