Ko su prestupnice sa Balkana koje traži Evropa?

0
387

Prevare, ubistva, iznude, pljačke – samo su neka od krivičnih djela zbog kojih su žene sa Balkana zauzele pozicije na listi najtraženijih bjegunaca na starom kontinentu koje je u okviru kampanje “Zločin ne zna za pol” Europol objavio na svom sajtu.

Zorka Rogić

Zorku Rogić (28) je hrvatska javnost upoznala još 2014. godine, kada je sa još dvojicom saučesnika brutalno pretukla dužnika u svom stanu. Tada su hrvatski mediji prenijeli da su njena dva druga dovela u jedan stan na području Rijeke muškarca koji joj je navodno dugovao 2.000 maraka.

Ona ga je više puta udarala šoljom za kafu po glavi, dok su ga njeni prijatelji batinali pištoljima, sve dok se nije onesvijestio. Nastavila je da se bavi kriminalom, a tri godine kasnije je Opštinski sud u Rijeci raspisao dvije potjernice za dva krivična djela za koja se traži, iako je ona u bijegu bila od 2014. godine.

Prvo djelo za koje se Zorka sumnjiči jeste nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a drugo nedozvoljena proizvodnja i preprodaja oružja i eksplozivnih naprava. Slobodna Dalmacija o njoj piše kao o ženi koja se nije libila da sa svojim prijateljima odlazi u pljačke, iznuđuje novac, ali i prijeti.

Melanija Stropnik

Prevarantkinja koja je svojim mutnim poslovima uspjela da pribavi višemilionsku korist Melanija Stropnik nalazi se u bjekstvu više od deceniju. Ona se sumnjiči da je u periodu između 2000. i 2001. godine navela žrtvu da u njen biznis uloži oko 190.000 dolara, uz obećanje da će taj novac vratiti kada njena izmišljena firma ostvari dobit.

Naravno, ubrzo što joj je predao novac Melanija je nestala bez traga, čime je zauzela svoje mjesto na poziciji najtraženijih žena za kojom tragaju policije Evrope.

Olivera Petrović Ristić

Još jedna državljanka Srbije našla se na Europolovoj potjernici u okviru novog projekta, a zemlja koja za njom traga je Italija. Olivera Petrović Ristić svoje mjesto na listi najtraženijih zauzela je zbog ubistva zlatara Alda Karlija.

Ona je navedena kao inicijator ubistva Karlija, iako su sarađivali u razgranatoj mreži prostitucije. Italijanski mediji su prenijeli još tada da se sumnja da je ubijeni Karli još od 2011. blisko sarađivao sa Oliverom, kojoj je u periodu od sedam godina pozajmio čak 240.000 evra, što u gotovini što u nakitu. S vremena na vrijeme Petrovićeva mu je navodno pružala i seksualne usluge za novac i dragulje, a sumnja se da motiv njegovog ubistva materijalna korist.

Slobodanka Boba Tošić

Nekadašnja misica BiH, Plejboj zečica i učesnica rijalitija Slobodanka Boba Tošić nalazi se na crvenoj Interpolovoj poternici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog kuma Đorđa Ždrala. Pokušaj se dogodio aprila 2006. godine, a misicina uloga bila je da namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Kobnog dana, Slobodanka je poslala sms poruku Ždralu da je odveze kod drugarice po skripte. Kada je izašla iz automobila, napadači su zapucali na Ždrala. Kako je kasnije ispričao, video je Slobodanku kako rukom prekriva usta, a onda su se začuli pucnji.

Tošićeva je kasnije pred sudom u Bosni i Hercegovini osuđena na dve i po godine zatvora zbog saučesništva, ali i zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi, dok je Darko Elez sa ostalim osumnjičenima oslobođen optužbi u Srbiji. Tako je, na kraju, misica ostala jedina osuđena u ovom predmetu.

(Telegraf.rs)

PODIJELI