Kolinda Grabar Kitarović odala počast ubijenima u Jasenovcu

0
407
Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je položila vijenac u Spomen-području Jasenovac i odala počast žrtvama ubijenim u ovom ustaškom koncentracionom logoru.

Kitarovićeva je u knjigu utisaka napisala da polažući vijenac kao znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz Kameni cvijet izražava najdublji pijetet svim stradalima u tom logoru, saopšteno je iz kabineta predsjednika Hrvatske.

“Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i širom svijeta”, navela je Kitarovićeva.

Ona je napomenula da Drugi svjetski rat u Hrvatskoj i “danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja”, prenose hrvatski mediji.

U Spomen-području Jasenovac sutra će biti održana državna komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu pod pokroviteljstvom hrvatskog parlamenta, ali Kitarovićeva neće prisustvovati tom događaju.

Dan proboja logoraša iz Jasenovca juče su obilježili Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Koordinacija jevrejskih opština, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma u Hrvatskoj “Kali sara”.

PODIJELI