Košarkašima zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

0
386

Mladim košarkašima Sloge iz Kraljeva je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, prenijela je agencija Tanjug.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić osudio je ovakav postupak Prištine kao anticivilizacijski, gnusan i vrijedan svakog prezira.

“Nema nikakvog opravdanja za ovakav udar Prištine na slobodu kretanja, koja sada zabranjuje i da se mladi bave sportom i slobodno putuju”, rekao je Ðurić u izjavi za Tanjug.

On je istakao da kontinuirano anticivilizacijsko divljanje Prištine prethodnih nekoliko nedjelja i mjeseci doživljava svoju kulminaciju i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

“Ne više samo na kršenje sporazuma i obaveza koje privremene institucije samouprave u Prištini imaju, već zato što ovakvo iživljavanje više nema veze sa zdravim razumom”, poručio je Ðurić.

On je takođe, upozorio odgovorne u prištinskim institucijama na krivičnu odgovornost zbog ovakvog ponašanja i posljedice koje u budućnosti mogu da snose.

“Ispitaćemo ko je, po imenu i prezimenu, odgovoran za ovakvo ponašanje prema sportistima i deci, a posledice bi mogle da uslede i izvan granica Srbije”, upozorio je Ðurić.

Zabrana ulaska djeci iz Košarkaškog kluba Sloga na prostor Kosova i Metohije na prelazu Jarinje je najnoviji primjer osionosti prištinskih vlasti, ocijenila je danas Srpska lista.

“Opšte poznata je činjenica da se sportski događaji nisu zabranjivali ni za vreme direktnih sukoba, pa su se za vreme njihovog održavanja prekidala i neprijateljsta.

Nažalost, to ne važi za prištinske privremene institucije, koje su još jednom pokazale da im je cilj da Srbima ukinu sva ljudska prava i getoiziraju ih”, navodi Srspka lista u saopštenju.

SL ističe da su Albanci, kojima su puna usta prava na slobodu kretanja, pokazali na djelu koliko poštuju to pravo kada su Srbi u pitanju, i sporazum koji su potpisali u Briselu.

SL je pozvala međunarodnu zajednicu da konkretno reaguje na kršenje svih sporazuma i “bezmjerno ludilo Prištine”.

“Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje, ali i zahtevamo od našeg državnog rukovodstva da o ovom događaju obavesti međunarodne predstavnike, ali i najozbiljnije razmisli da počne da primenjuje recipročne mere”, navodi SL u saopštenju.

tanjug

PODIJELI