Makron nastavlja posjetu Srbiji

0
185
Predsjednik Francuske Emanuel Makron nastavlja danas posjetu Srbiji, razgovorom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron će sa predstavnicima Regionalne kancelarije, koja je projekat u okviru Berlinskog procesa, razgovarati zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zvanični sastanci u okviru Makronove dvodnevne posjete obavljeni su juče, a dvojica predsjednika položili su vijence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gdje su se obratili građanima, i odali počast srpskoj heroini Milunki Savić u Aleji velikana na Novom groblju.

Makron je velikom broju okupljenih građana na Kalemegdanu, u govoru tokom kojeg se obraćao i na srpskom, poručio da Francuska voli Srbiju i njene građane i da je Srbija “u njihovim srcima”.

Francuski predsjednik je prethodno imao tet-a-tet sastanak sa Vučićem, koji je trajao znatno duže nego što je bilo predviđeno, a dvojica državnika su sa konferencije za novinare poslali jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Predsjednik Francuske je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je rekao i da nema gotovo rješenje za kosovski problem, da magično rješenje ne postoji, da je za kompromis, koji ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mjesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here