Masovno odricanje od državljanstva Kosova

0
286

Zahtjev za odricanje od državljanstva podnijelo je 2.569 građana Kosova u posljednjih sedam mjeseci, prenio je portal “KoSSev” pozivajući se na “Indeksonline”.

Prošle godine je 5.481 osoba odustala od državljanstva Kosova, a riječ je prije svega o građanima koji žive u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

“Kossev” podsjeća da je “Koha” još prošlog novembra objavila da se od proglašenja nezavisnosti više od 45.000 stanovnika Kosova odreklo kosovskog državljanstva.

Iz pokrajinskog MUP-a tada je poručeno da se oko 5.000 ljudi svake godine odrekne državljanstva, ali i da se taj “fenomen” dešava upravo zbog toga što neke zemlje EU ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo onima koji nisu državljani EU.

Kosovski zvaničnici negirali su tada da do odricanja od državljanstva dolazi zbog toga što Kosovu nije odobrena vizna liberalizacija.

Prema statističkim podacima od 1. januara do 31. jula ove godine, 305 osoba uputilo je zahtjev za dobijanje kosovskog državljanstva, dok je prošle godine to učinilo 638 osoba, koja uglavnom dolaze iz susjednih zemalja.

PODIJELI