Petronijević: Haradinaj će odgovarati ako SAD to budu željele

0
297

Advokat Goran Petronijević ocijenio je da će jedan od lidera terorističke OVK Ramuš Haradinaj, protiv kojeg postoje dokazi za zločine, biti procesuiran pred Sudom za ratne zločine u Hagu, ako to odluči američka administracija.

On je napomenuo da će taj sud , “ako im iz SAD daju signal” suditi Haradinaju i da će, kako je rekao, oni izvući dokaze iz svih mogućih fioka.

“Mnogo dokaza ima protiv Haradinaja i od raznih organizacija koje se bave Kosovom. Izvući će sve i on će biti procesuiran”, rekao je Petronijević za televiziju “Hepi”.

Prema njegovim riječima, dokazi o zločinima protiv Haradinaja koje su prikupili sudski organi Srbije su godinama dobro poznati i međunarodnim pravosudnim instancama, a pitanje je zašto po tome nisu postupali.

Komentarišući Haradinajevu izjavu da je američki vojnik, on je rekao i da će ako Haradinaj bude dobio “žuti ili crveni karton” to biti zato što nije poštovao interese SAD, a ne jer je činio zločine.

“Od nas u tom pravcu ne zavisi ništa i mislim da svi treba da učine napor da svaki dokaz i dokument dođe u sud”, naveo je Petronijević.

On je podsjetio da je najveći broj zločina nad Srbima na Kosmetu počinjen poslije dolaska međunarodnih snaga i da je pitanje dokle će se ići sa istragama protiv lidera terorističke OVK.

Petronijević je rekao i da je kosovsko pitanje dobilo važnu dimenziju u okviru buduće predsjedničke kampanje u SAD, te ocijenio da bi bilo loše za Srbiju ukoliko demokrate pobijede i insistiraju na kontinuitetu svoje politike prema Kosmetu.

PODIJELI