Mesić izbačen, vila ide na doboš

0
811

Ministarstvo državne imovine Hrvatske odlučilo je na javnom konkursu da proda vilu u Grškovićevoj ulici 13 u Zagrebu.

U njoj je donedavno radio bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Ministarstvo je objavilo oglas s javnim pozivom za podnošenje ponuda za kupovinu 12 nekretnina u vlasništvu države, a među njima se našla i ova atraktivna vila na Šalati s početnom cijenom od 6,2 miliona kuna.

Ukupna površina vile sa pripadajućim vrtom i garažom iznosi 650, dok je stambeni dio veličine 350 metara kvadratnih.

Donedavna Mesićeva vila, izgrađena 1937., u odličnom je stanju jer je 2009., kada je tadašnja Vlada Jadranke Kosor odlučila da da ovu nekretninu na upravljanje Kancelariji bivšeg predsjednika Republike, obnovljena za oko 700.000 kuna, a cijelo to vrijeme godišnji budžet kancelarije bio je oko 800.000 kuna, pa je i održavana.

Rezidencija na Šalati sastoji se od četiri etaže: podruma, niskog prizemlja, visokog prizemlja i prvog sprata, a u sklopu objekta je i garaža s jednim parkirnim mjestom. Budući da vila nije prikladna za smještaj državnih institucija, ministar državne imovine Goran Marić odlučio je da je proda, piše Jutarnji list.

Vlada Tihomira Oreškovića, na inicijativu tadašnjih HDZ-ovih koalicijskih partnera iz Mosta, donijela je novi zakon, koji je stupio na snagu 1. juna 2016., kojim se bivšem predsjedniku Mesiću ukida pravo na kancelariju, odnosno ograničeno je korišćenje na pet godina, međutim Mesić je, smatrajući da ima pravo na kancelariju, državu tužio Ustavnom sudu i odbijao da se iseli.

Nakon toga Hrvatska je ukinula budžet Kancelariji bivšeg predsjednika, pa su jedno vrijeme režije i potrepštine plaćali sam Mesić i njegova sekretarica. Međutim nakon što je Ustavni sud odbio njegov zahtjev, početkom prošle godine Ministarstvo državne imovine obavilo je primopredaju s Mesićem i preuzelo vilu, a bivši je predsjednik nastavio da radi u prostorijama Saveza antifašističkih boraca Hrvatske.

Tadašnjoj Oreškovićevoj Vladi bila je sporna činjenica da je bivši predsjednik imao doživotno pravo na svoju kancelariju , dok je to u nekim drugim državama riješeno tako što su bivši predsjednici imali takvo pravo na određen period.

Garancija za vilu u Grškovićevoj iznosi 310.000 kuna, moći će da se pogleda 20. februara i 1. marta, a konkurs traje do 27. marta.

(Jutarnji list)

PODIJELI