Mitropolit Јoanikije: Crnogorskom narodu treba strpljenja i sloge

0
319

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije poručio je da narodu u Crnoj Gori treba malo više povjerenja, strpljenja i sloge.

– Svi imamo različita mišljenja i hvala Bogu da je tako. Ali, kada težimo Bogu svi ćemo naći zajedno zajedničko rješenje – poručio je mitropolit Јaonikije u obraćanju vjernom narodu koji ga je dočekao ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Јoanikije zahvalio je na podršci i ljubavi vjerujućeg naroda.

– Radujem se i što je ova nova vlast ovdje sa nama. Smijenili su jedan režim paganstva koji se usudio da udari na Crkvu i na svetinje i koji je htio da zavadi ovaj narod. Mi smo jedna porodica, hvala vam na jedinstvu – poručio je vladika.

Prema njegovim riječima, na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ga je predložio za mitropolita i tu nije bilo nikakvih nedoumica.

– Nije lako sjesti na ovu svetu stolicu, posebno proslavljenu mudrošću i blagoslovom našeg mitropolita Amfilohija koji je podnio veliku žrtvu u Crnoj Gori do samog kraja – rekao je mitropolit Јoanikije.

On je izrazio zahvalnost što su arhijereji na Saboru tako odlučili prema Crnoj Gori i prema svetinjama i narodu.

– Dobili smo i novog episkopa Metodija. Mislili su na našu crnu Goru. Patrijarh je obećao da će da dođe na Cetinje na ustoličenje, nadam se da će to biti uskoro – istakao je mitropolit Јoanikije.

Službi u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prisustvovali su crnogorski premijer Zdarvko Krivokapić, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, ministar prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić, te lideri Demokratskog fronta Andrija mandić i Milan Knežević.

/SRNA/

PODIJELI