Srbija protiv bonskih ovlaštenja

0
390
Srbija neće podržati provođenje bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj. Ukoliko visoki predstavnik i opstane u BiH moraće svoje izvještaje o radu dostavljati i Srbiji – poruka je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića nakon sastanka sa zvaničnicima i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je sve što se radi pri izboru novog visokog predstavnika upereno protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ističući da sve treba vratiti u legalne tokove.

Visoki predstavnik u BiH, ko god da je i odakle dolazi, neće imati legitimitet u Republici Srpskoj. Kršenje procedura, i pokušaji njegovog imenovanja mimo predviđenih procedura Aneksa 10 i bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a su nedopustivi – poručili su zvaničnici Srpske u Beogradu.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da Republika Srpska smatra da treba zatvoriti OHR, jer sve što su do sada radili bilo je upereno protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

– Mi ne želimo problematizaciju odnosa, ne želimo dramatizaciju, mi želimo primjenu Ustava. Nismo antidejtonska strana, nismo antiustavna strana, tražimo samo poštivanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji krše masovno od strane visokih predstavnika i imamo opravdan strah da će se to dešavati, imajući u vidu da se jednim špekulativnim načinom želi doći do novog imena – rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije poručio je da ova zemlja neće dozvoliti nikome da krši međunarodno pravne norme i da putem bonskih ovlašćenja kreira političku situaciju u Republici Srpskoj. Uloga Srbije kao potpisnice Dejtona i Aneksa 10, vrlo je, kaže, jasna. Vučić je poručio da će Srbija, ukoliko visoki predstavnik opstane u BiH, tražiti izvještaje o njegovom radu i to prvi put do sada.

– U ime Srbije, u skladu sa tim aneksom od sada ima redovno da tražimo od visokog predstavnika i uvjereni smo da će visoki predstavnik ukoliko i opstane na teritoriji BiH ispunjavati tu obavezu prema Srbiji. Mislim da je veoma opasno igrati se bonskim ovlašćenjima, i to je jedan od stavova na koje će Srbija da insistira, kao i nametanje zakona i novih ustavnih rješenja bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda bez poštovanja Dejtona i bez saglasnosti Republike Srpske – rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da se Srbija miješa u unutrašnja pitanja BiH i da nema nikava ovlašćenja po pitanju izbora visokog predstavnika, i Dodik i Vučić su poručili da je to lično mišljenje koje nema institucionalnu snagu. Pozvali su Džaferovića da poručita Aneksa 10 i nauči ko su potpisnici tog dokumenta.

Vučić kaže da prećuti kada bošnjački političari iz BiH dođu u Rašku oblast i kada lokalni političar iz SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pred njima traži nekakve specijalne statuse i kaže da je “Srbija fašistička zemlja” ili traži isti status kao Republika Srpska, iako ni po jednom aktu ne mogu da se porede.

– A onda opet Srbija kriva. Dakle, prestanite da govorite neistine i apriori da tražite neprijatelja tamo gde ga nema. Nijednu odluku nismo donosili vezano za BiH – rekao je Vučić.

Dodik je poručio da Džaferović nema razloga da se plaši, ali da bi bilo dobro da pokuša voditi racionalnu, a ne iluzornu politiku.

– Ako misli da ćemo se sami ukinuti i nestati da bi on bio zadovoljan – ne može na to da računa, jer to se neće desiti. Mora da shvati da se Srbija ne miješa u unutrašnju politiku BiH iako bismo mi voljeli da je to malo više, ali nije. Srbija ima svoju odgovornost kao potpisnica Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – rekao je Dodik.

A da se umjesto dijaloga i dogovora iz Sarajeva uz podršku međunarodnih partnera stalno vodi politika mržnje i osude svega što je srpsko, dokaz je i konstantna potreba Bošnjaka da od Srba naprave genocidan narod, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara “Da li se u Srbrenici desio genocid”.

– Što ćemo vam mi u Federaciji kada smo genocidni, loš narod? I ja sebe pitam šta ćemo mi u BiH u takvoj atmosferi stalnog osporavanja u kome međunarodna zajednica prećuti rezoluciju SDA, koja kaže da treba ukinuti entitete. Da li trebamo ponoviti još jednom da se u Srebrenici nije desio genocid – rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije je istakao da Srbi moraju da poštuju srebreničke žrtve da bi njihove jasenovačke žrtve ostale upamćene, ali da po pitanju pravne terminologije i svega drugog ne misli da je mjesto ni vrijeme da se u tako nešto ulazi.

– Јeste li pokrenuli nekad pitanje genocida u Јasenovcu, pošto je tamo bilo i mnogo bošnjačkih žtava. Da li ste pitali to bilo kog političara iz BiH i bilo gdje drugdje? Biće da niste. Srbi moraju da pokažu razliku, a ne da tjeraju inat, odnosno da pokažu poštovanje prema bošnjačkim žrtvama i da su drugačiji od onih koji se ne sjećaju jasenovačkih žrtava i ne pada im napamet da ih pomenu – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da “kada stvari postavite na ovakav način onda vidite da o principima, moralnim i pravnim, govorimo uglavnom mi”.

– To je kao sa pričom kako Kosovo može da bude nezavisno, a Republiku Srpsku ćemo na traktorima da izbacimo napolje ako pomisle isto – naveo je Vučić.

Ponovio je da će Srbija uvijek podržavati i poštovati Republiku Srpsku u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama i Dejtonskim sporazumom.

PODIJELI