Mitropolit Amfilohije podnio pritužbu zbog poteza crnogorske policije

0
708

Pretresi sveštenika i monaha na graničnim prelazima politički su i anticrkveno motivisani, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je od Savjeta za građansku kontrolu policije tražio da ispita zakonitost takvog postupanja.

To piše u pritužbi na postupanje policije koju je poglavar MCP juče predao Savjetu, a kojom je tražio da to pitanje hitno stave na dnevni red, kako bi se “disrkiminatorne aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu prekinule”.

– Već skoro mjesec, na drumskim graničnim prelazima Crne Gore se vrši svojevrsna neposredna diskriminacija pravoslavnog sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i pravoslavnih sveštenika i monaha koji iz drugih država iz pokloničkih razloga svetinjama, kao i do sada dolaze u Crnu Goru. O tome smo neposredno obavješteni od strane sveštenstva i monaštva koje je bez ikakvog razloga, i to samo zbog toga što pripadaju Pravoslavnoj crkvi, zadržavano na graničnim prelazima i samo su njima, na očigled građana, vršeni pretresi automobila – napisao je Amfilohije.

Istakao je da su brojni mediji u Crnoj Gori i regionu izveštavali o toj “nebivalnoj pojavi” i članovima Savjeta dostavio jedan dokaz toga, naglašavajući da su ostali dostupni na internetu, pišu Vijesti.

– Ne sporeći pravo pripadnicima Granične policije na graničnim prelazima da, u skladu sa zakonskim propisima, vrše službene dužnosti, ipak moramo da primijetimo da se radi o politički i anticrkveno motivisanim aktivnostima, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koje su nedopuštene u demokratskom društvu i pravnoj državi. U ovom slučaju, samo je jedna grupa lica – pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, označena kao “državno opasna” i prema njoj se diskriminatorno postupa – napisao je poglavar MCP.

Mitropolit Amfilohije je naglasio je da prilikom pretresa nije pronađena nijedna nedozvoljena stvar.

On je savjetu dostavio zapisnik Uprave policije sačinjen na zahtjev episkopa Јoanikija, nakon što je policija 7. februara pretresla automobil u kom je bio.

– Navedenim postupanjem se vrši neposredna diskriminacija po osnovu vjere, što je Ustavom i zakonima Crne Gore zabranjeno, ali i svojevrsno zastrašivanje sveštenstva i monaštva, kao i brojnih građana na graničnim prelazima. Ukazujemo da je Uprava policije potvrdila ove navode “Vijestima’ 4. Februara” – piše u Amfilohijevoj pritužbi.

Tog dana UP je, nakon pretresa automobila u kom je bio sveštenik Velibor Džomić, “Vijestima” saopštila da sveštena lica “nijesu izuzeta od vršenja graničnih provjera” i da su službenici GP “vršili i pregled motornih vozila u kojima su se nalazila sveštena lica”.

Mitropolit je zamolio Savjet da pitanje diskriminacije sveštenstva neodložno stavi na dnevni red “kako bi se ovakve diskriminatorne aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu prekinule”.

Savjet je već juče tražio izjašnjenje UP o postupanju prema sveštenicima.

/sputniknews.com/

PODIJELI