NATO i zvanično o hapšenju Đurića

0
763

Reakciju NATO-a na martovske događaje u pokrajini, kada su u Mitrovici intervenisali prištinski specijalci, preneli su juče pojedini domaći mediji, pozivajući se na anonimne izvore u Alijansi, sa tvrdnjom da Đurić nije poštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova, a Hašim Tači poslao policiju bez odobrenja Kfora.

Za RTS, međutim, u NATO-u kažu da to nije zvaničan stav. U odgovoru ne pominju procedure.

“Incident od 26. marta na sjeveru Kosova ukazuje na potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi problemi mogli da se rješavaju na konstruktivan način. NATO potpuno podržava dijalog i poziva na njegov nastavak, što je moguće prije. To je od ključne važnosti za mir i stabilnost u regionu. Kfor nastavlja da garantuje bezbjednost i slobodu kretanja na cijelom Kosovu, shodno Rezoluciji 1244”, naveo je pomoćnik portparola NATO-a Pirs Kazalet.

Na navode u pojedinim medijima reagovala je juče Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da bi takav stav predstavljao svrstavanje uz Prištinu, a protiv regionalne stabilnosti.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u brutalnoj akciji kosovske policije uhapšen 26. marta, dok je učestvovao na okruglom stolu u Mitrovačkom dvoru povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

U Prištini su tada naveli da on nije imao odobrenje da dođe na Kosmet, iako je po Briselskom sporazumu dovoljno da samo obavijesti prištinske vlasti o tome, a ne da traži dozvolu.

Šef srpske diplomatije je ranije danas ponovio da je Srbija u potpunosti poštovala proceduru.

(RTS)

PODIJELI